type='html'>
http://1.bp.blogspot.com/-6WMgfaVX9bo/TwSJvSoeJtI/AAAAAAAABYQ/jks1Os0k8PQ/s1600/lampes.jpg Εδώ και μήνες βλέπω να προωθούνται μέσω μηνυμάτων διάφορα κείμενα που αφορούν τις λάμπες "εξοικονόμησης ενέργειας", τα οποία δυστυχώς περιέχουν μισές αλήθειες, αλλά και αβάσιμα στοιχεία και ενώ θέλουν να ενημερώσουν τους καταναλωτές, τελικά διαιωνίζουν τα ίδια ψεύδη που γνωρίσαμε από την αρχή προώθησης τους... είτε από άγνοια, είτε σκόπιμα... Πολλά δε από αυτά αναφέρονται ΜΟΝΟ στις συνέπειες της επαφής του δέρματος με τον υδράργυρο που διαρρέει εάν σπάσει ο εν λόγω λαμπτήρας...
Θα αναφερθώ λοιπόν στο πιο πρόσφατο e-mail που έφτασε στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο, το οποίο υπογράφει ο δικηγόρος και συγγραφέας Θοδωρής Καραγεωργίου και θα προσπαθήσω σύντομα να τοποθετήσω τα σχόλια μου επ΄αυτού, χωρίς να θεωρηθεί παρακαλώ πως υποθέτω δόλο στις ελλείπεις πληροφορίες από τον συντάκτη του ακόλουθου κειμένου, αλλά πραγματικά εκπλήσσομαι από την άγνοια... 
Στοιχεία – σοκ για τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας! 
Γράφει ο συγγραφέας – δικηγόρος Θοδωρής Καραγεωργίου
"Οι λαμπτήρες ενέργειας, οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει τα τελευταία χρόνια τους λαμπτήρες πυρακτώσεως, είναι αδιαμφισβήτητα μία καινοτομία στο χώρο της φωταγώγησης και του ηλεκτρισμού. Τα οφέλη από τη χρήση τους είναι τεράστια και σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο. Η τιμή αγοράς τους σε αναλογία με τη διάρκειά τους είναι πλέον κάτι παρά πάνω από ικανοποιητική."
Σχόλιο τοξότισσας: ο τρόπος φωτισμού είναι "καινοτόμος" αλλά τα οφέλη από τη χρήση τους δεν είναι απλά μηδαμινά, αλλά τουναντίον εξαιρετικά επικίνδυνα...  Η διάρκεια τους μπορεί να είναι ικανοποιητική, αλλά η βλάβες από την έκθεση των καταναλωτών στο φως τους επ' ουδενί δεν δικαιολογεί ούτε και επιτρέπει τέτοια ωραιοποίηση των προσόντων τους... Εξάλλου είναι πολλαπλά ενεργοβόρες... και κατ΄εφυμισμό μόνο "εξοικονόμισης"... βλέπε:

Ενεργοβόρες οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας!

"Η παγκόσμια εξοικονόμηση ενέργειας δε, ανέρχεται σε ποσοστά που έχουν βοηθήσει καταφανώς το περιβάλλον."
Σχόλιο τοξότισσας: Αυτό δεν μπορεί να στηριχτεί σε οποιαδήποτε στοιχεία, πόσο μάλλον να είναι και "καταφανές"... Το περιβάλλον συνεχίζει να μολύνεται και μάλιστα περισσότερο από πριν, λόγω της μη ορθής διαχείρισης των τοξικών λαμπτήρων εξοικονόμισης... οι οποίοι δεν ανακυκλώνονται και καταλήγουν στα συνήθη απορρήματα. Η μέθοδος παραγωγής του ηλεκτρισμού είναι που μολύνει το περιβάλλον και η πολιτική των κυβερνήσεων, με μπροστάρη την ΕΕ, το μόνο που έκανε είναι να μεταθέσει το πρόβλημα στον τελικό καταναλωτή, ωραιοποιώντας μια επικίνδυνη για την υγεία μέθοδο φωταγώγησης και επιτρέποντας τεράστια κέρδη στις βιομηχανίες παραγωγής τους... Το πόσο "ενεργειακά οικονομικές" είναι το είδαμε και στην ανάρτηση-λινκ που παραπέμπω παραπάνω...
"Οικολόγοι και ακτιβιστές έχουν δώσει κατά το παρελθόν μάχες με τα εργοστάσια παραγωγής των παλιών ενεργοβόρων λαμπτήρων και τελικά κατάφεραν βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τους αντικαταστήσουν."
Σχόλιο τοξότισσας: Οι αγνοί και ιδεολόγοι οικολόγοι και ακτιβιστές, προφανώς υπό τον έλεγχο και την υποκίνηση πολύ σκοτεινών ηγεσιών στα κλιμάκια των παγκόσμιων οικολογικών οργανώσεων που ακολούθησαν και με πρώτο διδάξα την Greenpeace που "χορηγείται" (πολύ σικ έκφραση για να πούμε πως πληρώνεται...) από μεγαλοεταιρικά συμφέροντα, παρασύρθηκαν ενάντια σε κατασκευαστές και ευλόγησαν τα γένια άλλων κατασκευαστών... που είχαν ΚΑΙ τις ευλογίες της ΕΕ. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως παλαιού τύπου μπορεί να ήταν πιο ενεργοβόροι, αλλά υπάρχουν πολύ καλύτερες λύσεις από τις επικίνδυνες τάχα εξοικονόμισης... όπως π.χ. οι λάμπες αλογόνου -που συνεχίζουν να είναι πυρακτώσεως, άρα με φυσικό φάσμα φωτός- και ειδικά κάποιες από αυτές που είναι και μετρήσιμα πιο οικονομικές όσων αφορά την κατανάλωση ρεύματος. (βλέπε προτάσεις του φωτοβιολόγου Δρ Βουνς (Dr Wunsch)εδώ
Μάλιστα όσων αφορά την Greenpeace ήταν εκείνη που πλήρωσε τεράστια ποσά σε διαφημίσεις ενάντια στους λαμπτήρες πυρακτώσεως (μη μου πείτε πως  από τις μηδαμινές μόνο εισφορές ανίδεων υποστηρικτών της πληρώθηκαν τα έξοδα....) και σε ερώτημα μου προ 3ετίας "Με ποιο περίεργο σκεπτικό χαρίζουν σε δήμους και ιδιώτες επικίνδυνους λαμπτήρες, δίχως τουλάχιστον να ενημερώνουν τους καταναλωτές και δίχως να υπάρχει μέριμνα για την ανακύκλωση τους..." μου είχαν απαντήσει πως θα φρόντιζαν στο μέλλον για την ανακύκλωση τους... και πως τάχα δε γνώριζαν για την επικινδυνότητα της ίδιας της ακτινοβολίας τους... Ε, μα είναι δυνατόν να χαρίζεις παντού ένα επικίνδυνο προϊόν και να περιμένεις χρόνια μετά για να πεις 5 βασικά πράγματα?  αν τα πείς... ενώ εντωμεταξύ αμέτρητες λάμπες έσπασαν, ή πετάχτηκαν -μετά τη λήξη ζωής τους- στα κοινά σκουπίδια και ήδη μολύνουν γη και υπόγεια ύδατα? Αυτή είναι η οικολογία μας? Μπορεί κανείς να υπολογίσει το μέγεθος της βλάβης που προκαλείται καθημερινά σε κλειστούς χώρους των δήμων ή των σχολείων -όπου κατά κόρον χρησιμοποιούνται τέτοιες λάμπες τάχα εξοικονόμησης- σε παιδιά και ενήλικες?!!! (Ειδικά για το θέμα της ακτινοβολίας τους θα αναφερθώ παρακάτω-έμμεσα μέσω των λινκ σε παλιές αναρτήσεις)
"Υπάρχουν όμως και κάποιες ιδιαιτερότητες για τις οποίες ελάχιστοι έχουν φροντίσει να ενημερώσουν τους καταναλωτές. Οι νέοι λαμπτήρες ενέργειας στηρίζουν τη λειτουργία τους σε μία ποσότητα υδράργυρου που εμπεριέχουν στο εσωτερικό τους. Όσο οι λάμπες αυτές λειτουργούν κανονικά είναι τελείως ακίνδυνες."
"Κανείς όμως δεν έχει ενημερώσει τους καταναλωτές για τους κινδύνους που ελλοχεύον σε περίπτωση που ένας λαμπτήρας ενέργειας σπάσει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η ανακύκλωση των συγκεκριμένων λαμπτήρων είναι υποχρεωτική για όλους σύμφωνα με νόμο που έχει ψηφιστεί. Το σπάσιμο μίας τέτοιας λάμπας ισοδυναμεί με μία μικρή καταστροφή. Η εξάτμιση των 5 mg υδραργύρου που περιέχεται μέσα σε έναν λαμπτήρα, μπορεί να προκαλέσει από βλάβες στα μάτια και στο δέρμα, μέχρι χρόνια προβλήματα στο συκώτι και καρκινογενέσεις."
Σχόλιο τοξότισσας: Συμφωνούμε στα παραπάνω, ωστόσο η καρκινογένεση ξεκινά πολύ νωρίτερα... και ΜΟΝΟ που είναι κανείς χρόνια εκτεθειμένος στο φως των λαμπτήρων αυτών! Μάλιστα πέρα από την καρκινογέννεση έχουμε δεκάδες άλλες βλάβες στην υγεία των ανθρώπων... όπως βλέπουμε στα λινκ παραπάνω π.χ.τύφλωση... αλλά και άλλες ακόμη παθήσεις που αναφέρονται στο βιβλίο που προτείνω στο τέλος, για όποιον θέλει να γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες γύρω από το ζήτημα.
"Σε ενημερώσεις άλλων χωρών σχετικά με την επικινδυνότητα μίας σπασμένη λάμπας, χαρακτηριστικά αναφέρονται οι εξής ενέργειες: «Αν μία λάμπα εξοικονόμησης ενέργειας σπάσει κατά την τοποθέτηση ή την αφαίρεσή της, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ηλεκτρική σκούπα, για να συλλέξουμε τα απορρίμματα, γιατί αυτή θα μολυνθεί, όπως και κάθε άλλο εργαλείο ή συσκευή που θα χρησιμοποιήσουμε. Όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο, άνθρωποι και ζώα, πρέπει να μετακινηθούν άμεσα από το σημείο όπου βρίσκονται τα συντρίμμια της λάμπας, πρέπει να σφραγιστεί ο χώρος και να κλείσουν τα συστήματα εξαερισμού. Τα ρούχα και τα παπούτσια πρέπει να αλλαχθούν και να καταστραφούν. Συλλέγουμε τα απορρίμματα φορώντας γάντια, τα τοποθετούμε σε μία σακούλα, την οποία βάζουμε εν συνεχεία σε άλλη σακούλα και καλούμε την Πυροσβεστική για να την παραλάβει». Ακούγεται βγαλμένο από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και ο βαθμός επικινδυνότητας μία σπασμένης ενεργειακής λάμπας."
Σχόλιο τοξότισσας: οκ- αυτο όσων αφορά την επικινδυνότητα του υδραργύρου όταν σπάσει η λάμπα... Μόνο που ο υδράργυρος εντός της λάμπας έχει και άλλες παρενέργειες... Προκαλεί την εκπομπή μιας ακτινοβολίας που συντονίζεται με τον υδράργυρο που βρίσκεται εντός των ιστών του σώματος -από εμβόλια που έγιναν στο παρελθόν, μιας και ο υδράργυρος δεν αποβάλλεται από το σώμα, αλλά "αποθηκεύεται" μέσα στους ιστούς...- με αποτέλεσμα να προκαλείται "ταλάντωση" του και πρόκληση τοπικής βλάβης σε ιστούς... (ένα από τα πολλά άλλα κακά των λαμπτήρων... σε συνδυασμό αυτή τη φορά με το άλλο μέγα άχρηστο κακό: τα εμβόλια!)  
"Οι ηλεκτρολόγοι διευκρινίζουν ότι οι πιθανότητες μία τέτοια λάμπα να σπάσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της από μία απότομη αυξομείωση της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ελάχιστες. Η προσοχή μας όμως πρέπει να επικεντρωθεί στη διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσής τους και φυσικά σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να πετάγονται στους κάδους επιρρημάτων, αλλά υποχρεωτικά και μόνο σε συγκεκριμένα σημεία ανακύκλωσης τα οποία βέβαια είναι προς το παρόν ελάχιστα και θα πρέπει να ψάχνει κανείς για να τα βρει."
Σχόλιο τοξότισσας: Είναι που νοιάζονταν οι οικολόγοι και οι Greenpeace τόσο πολύ για το περιβάλλον που φρόντισαν πρώτα να διαφημίσουν και να προωθήσουν τις "άγιες" λάμπες εξοικονόμισης (δήθεν- βλέπε  σχετική ανάρτηση όπου αποδεικνύεται πως δεν είναι ΚΑΝ οικονομικές ενεργειακά, οπότε κακώς ονομάζονται έτσι... και δεν αναφέρομαι καν το κόστος αγοράς τους...) και "ευαισθητοποιήθηκαν" τόσο από την έλλειψη συστήματος ειδικής διαχείρισης ΠΡΙΝ μπουν σε όλα τα σπίτια, τα δημόσια κτίρια και τα σχολιά των παιδιών μας... αλλά και τα πάρκα και τις παιδικές χαρές! Ξέρετε πόσες έχουν σπάσει ήδη τα παιδάκια μας πετώντας πέτρες?... φυσικά και δεν γνωρίζουν πως μολύνονται εκεί που παίζουν πλέον!!! γιατί βλέπετε δεν σπάζουν ΜΟΝΟ μέσα στα σπίτια...
"Οι λαμπτήρες ενέργειας έχουν βοηθήσει τα μέγιστα στο περιβάλλον και στην οικονομία του ρεύματος στα σπίτια μας, όμως κάθε καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί, το συντομότερο δυνατό, για την προσεκτική χρήση τους και για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ατυχήματος, ειδάλλως μπορούν να αποβούν μοιραίοι. πηγή: http://olympia.gr/2012/04/18/"
Σχόλιο τοξότισσας:  Στο πόσο πολύ "βοήθισαν" το περιβάλλον με την μόλυνση που προκαλούν... τοποθετήθηκα και παραπάνω... Πολύ θα ήθελα να ξέρω σε ποια στοιχεία βασίζει ο συντάκτης την οικονομία ρεύματος χάρη στη χρήση τους... ως "πραγματικότητα"? . Θεωρώ γελοία την ιδέα πως οι λαμπτήρες και μόνο είναι σε θέση να παρέχουν σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος... ενώ όλοι γνωρίζουμε πως τη μεγαλύτερη κατανάλωση έχουν συσκευές όπως θερμοσύφωνες, ηλεκτρικές κουζίνες, φούρνοι και ψυγεία...  Επιπλέον μείωση κατανάλωσης ειδικά όσων αφορά το φωτισμό μπορούμε να έχουμε με άλλες μεθόδους πρόληψης... κατα την ίδια την κατασκευή του κτιρίου (π.χ. παράθυρα σε σωστό προσανατολισμό )
Γενικότερα όσων αφορά το κείμενο παρατηρώ πως από τη μία πλευρά (αβάσιμα!) ωραιοποιεί την πραγματικότητα περί των λαμπτήρων εξοικονόμησης και αφετέρου περιορίζει τα αρνητικά τους χαρακτηριστικά στο θέμα του υδραργύρου όταν αυτές ίσως σπάσουν! Συχνά μπορεί να μη σπάνε οι λαμπτήρες και πολλοί ίσως σκέφτονται πως αρκεί να είναι κανείς προσεκτικός... Εδώ είναι που ελλοχεύει ο κίνδυνος της μισής αλήθειας! Οι λάμπες αυτές είναι πάντοτε βλαβερές -και μόνο που λειτουργούν!- και αυτή είναι η αλήθεια που στηρίζεται σε περισσότερες από 200 επιστημονικές μελέτες! Πολύ αναλυτικές πληροφορίες σχετικά μπορεί να διαβάσει κανείς στο 600 σελίδων βιβλίο του αξιόλογου δημοσιογράφου Χρήστου Μουσουλιώτη που επί χρόνια μελετά και καταγράφει το ζήτημα! (Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν στο λινκ http://light1and2life.wordpress.com/)
Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως τελικά τέτοιου είδους αναρτήσεις, με όση καλή πρόθεση και να γράφτηκαν, καταλήγουν τελικά σε έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό... Ειδικά σε θέματα που αφορούν την υγεία μας καλά είναι να ενημερωνόμαστε όσο πιο σφαιρικά γίνεται...
Ειδικά όταν οι πληροφορίες σχετικά είναι προσβάσιμες εδώ και 3 τουλάχιστον χρόνια (βλέπε ημερομηνίες αναρτήσεων στον Τοξότη, αλλά και αναρτήσεις του Χ. Μουσουλιώτη) είναι απορίας άξιο πως γράφτηκε το κείμενο από τον εν λόγω συγγραφέα... δίχως καμία πρότερη ενημέρωση-έρευνα? Το "σοκ" το δικό μου μάλλον από τις μισές αλήθειες του κειμένου προκλήθηκε παρά από τα σχετικά ανώδυνα "στοιχεία" που κατέγραφε... 
 
Top