«Χτύπημα» στη στρατηγική συμμαχία Ελλάδας και Ισραήλ, που βρίσκεται αυτή την περίοδο σε εξαιρετικό σημείο, αποτελεί η επίθεση των τρομοκρατών στην πρεσβεία του Ισραήλ τα ξημερώματα.
Το ποιος επωφελείται από ένα πλήγμα στις σχέσεις Αθήνας και Τελ Αβίβ, που δεν είναι άλλος από την Τουρκία, μπορεί να εξηγεί σε ένα βαθμό και την επιλογή του στόχου, σε μία πάντως φάση πολιτικής ρευστότητας στη χώρα. Κι αυτό έχει επίσης τη σημασία του.

Οι τρομοκράτες «γάζωσαν» με καλάσνικοφ την πρεσβεία του Ισραήλ, έναν από τους καλύτερα φυλασσόμενους στόχους στην Αθήνα, ίσως τον καλύτερα φυλασσόμενο μετά την αμερικανική πρεσβεία. Ισραηλινός στόχος στην Ελλάδα έχει να χτυπηθεί εδώ και δεκαετίες και σε καμία περίπτωση βέβαια η πρεσβεία. Ήταν, στις αρχές της δεκαετίας του ’70 κάποιος επιχειρηματικός στόχος.

Γιατί επελέγη λοιπόν από τους τρομοκράτες ο ισραηλινός στόχος και το σημαντικότερο, ποιος ωφελείται από ένα τέτοιο χτύπημα;

Αυτή τη στιγμή οι σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες είναι στο ζενίθ, κυρίως λόγω των στρατηγικών συμφερόντων τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στον άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα.

Η δε στρατιωτική συνεργασία είναι άριστη. Ακόμη και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη μία ακόμη άσκηση μεταξύ των Αεροποριών των δύο χωρών, με την αποστολή ελληνικών μαχητικών F-16 στην έρημο Negev.

Ο μόνος λοιπόν που βγαίνει κερδισμένος από τη διατάραξη των σχέσεων των δύο χωρών είναι η Άγκυρα, που βρίσκεται σε κόντρα με το Τελ-Αβίβ και αναζητεί τρόπους να σπάσει τον άξονα των τριών χωρών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που την αποκόβει από τα ενεργειακά κοιτάσματα.

Σίγουρα το τρομοκρατικό χτύπημα σε βάρος της πρεσβείας του Ισραήλ συνδέεται με την εσωτερική πολιτική κατάσταση και αποδεικνύει πώς υπάρχουν ακόμη «ζωντανοί» θύλακες τρομοκρατίας στην Ελλάδα πέραν του Νίκου Μαζιώτη που έβλεπε πίσω από κάθε τρομοκρατικό χτύπημα η κυβέρνηση.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί το γεγονός ότι ομάδες του επαναστατικού χώρου, τρομοκράτες, μπορεί να έχουν σχέση με τη Μυστική Υπηρεσία της Τουρκίας, τη ΜΙΤ, η οποία πιθανόν να έχει αποκτήσει πρόσβαση στο οργανωμένο σύστημα τρομοκρατών ή σε στοιχεία τα οποία δρουν υπό συγκεκριμένες συνθήκες και κάνουν τις επιθέσεις που θέλουν να φαίνονται τρομοκρατικές.

Η τουρκική ΜΙΤ δρα ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα, ενώ από την ΕΥΠ έχουν καταγραφεί περίεργες κινήσεις εντός του ελλαδικού χώρου.

Αυτό το ενδεχόμενο η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΥΠ πρέπει να το εξετάσουν σοβαρά, πέραν βέβαια της εγχώριας τρομοκρατίας και του γεγονότος ότι η κυβέρνηση με τη συμπεριφορά της σε υποθέσεις όπως αυτή του Νίκου Ρωμανού αμνηστεύει τέτοιου είδους δράσεις ακόμη και σε βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Ο Νίκος Ρωμανός πήρε το καλάσνικοφ και «χτύπησε» τράπεζα ενώ οι τρομοκράτες τα ξημερώματα πήραν τα καλάσνικοφ και άρχισαν να βάλουν κατά της πρεσβείας του Ισραήλ, όπως έκανε και πριν ένα χρόνο με την οικία του Γερμανού πρεσβευτή.
 
Top