Με το βλέμμα στραμμένο στην Ιταλία, η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι οι εξελίξεις δεν θα επηρεάσουν σ' αυτή τη φάση τη χώρα μας και δεν θα μπλοκάρουν την............υλοποίηση των αποφάσεων της πρόσφατης συνόδου κορυφής για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και το νέο δάνειο

Ο πρωθυπουργός χθες μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ε.Ε. κ. Ρόμπαϊ και σήμερα αναμένεται να μιλήσει και με άλλους Ευρωπαίους παράγοντες. Σύμφωνα με συνεργάτες του, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αναμενόμενη παρέμβαση της ΕΚΤ στα ιταλικά ομόλογα, τόνισε όμως ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα δεν θα ξεπεραστεί εύκολα και γρήγορα η κρίση στην ευρωζώνη. Οπως είπε, μεταξύ αυτών των μέτρων είναι:

*Η έκδοση του ευρωομολόγου, την οποία και ο ίδιος έχει ζητήσει από την αρχή του 2010 και οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές, αλλά δεν τη θέλει η Γερμανία.

*Η ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης (EFSF) με επιπλέον χρηματικές εγγυήσεις, ούτως ώστε να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά. Ομως και σ' αυτό το θέμα αντιδρά η Γερμανία.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν ότι η νέα κρίση με αφορμή την Ιταλία θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν, αργά ή γρήγορα, πιο αποτελεσματικά μέτρα για τη θωράκιση της ευρωζώνης κι αυτό, ούτως ή άλλως, θα έχει ευνοϊκές συνέπειες και στην Ελλάδα...

Με αφορμή τη νέα κρίση στην ευρωζώνη, κυβερνητικές πηγές μάς έλεγαν ότι η κυβέρνηση σ' αυτή τη φάση το μόνο που έχει να κάνει είναι η δουλειά της και η προώθηση των δεσμεύσεών της έναντι των δανειστών και εταίρων της, γιατί δεν μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά τα πράγματα. Είναι χαρακτηριστική εξάλλου η φράση Ευ. Βενιζέλου σε χθεσινή του συνέντευξη, ότι «δεν εξαρτώνται από εμάς οι εξελίξεις σε τούτη τη φάση της κρίσης και ότι η κυβέρνηση το μόνο που έχει να κάνει είναι η δουλειά της, ακόμα κι αν κριθεί θετικά γι' αυτήν μετά από δέκα χρόνια».

«Να μην τους δώσουμε άλλοθι...»

Ο πρωθυπουργός τα παίζει όλα για όλα στην προσπάθειά του να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και αποτελούν δεσμεύσεις της χώρας στους δανειστές της.

Συνεργάτες του λένε ότι δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνέψει στο ελάχιστο την υλοποίηση των αποφάσεων της τελευταίας συνόδου κορυφής που αφορούν την Ελλάδα, ιδίως τώρα που η κρίση χρέους επανήλθε δριμύτερη, και δεν θέλει να δώσει άλλοθι στους εταίρους να ακυρώσουν αυτές τις αποφάσεις και να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στη χώρα.

Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών είναι στην ίδια γραμμή, της επιτάχυνσης χωρίς εκπτώσεις των διαρθρωτικών αλλαγών, που απορρέουν από τις διεθνείς δανειακές δεσμεύσεις της χώρας, ούτως ώστε οι πιο πολλές να είναι έτοιμες μέχρι τον Σεπτέμβριο που κρίνονται η νέα δόση, το νέο δανειακό πρόγραμμα, η νέα δανειακή σύμβαση. Για το λόγο αυτόν εξάλλου ο πρωθυπουργός έστειλε στους υπουργούς επιστολή με την οποία επισημαίνει στον καθένα τι πρέπει να υλοποιήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο (47 προτεραιότητες συνολικά, μεταξύ των οποίων οι αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, το ενιαίο μισθολόγιο, η προώθηση του νέου φορολογικού συστήματος, η αναμόρφωση και επιτάχυνση του ΕΣΠΑ, τα μέτρα για την ανεργία, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ούτως ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν βρεθεί από αυτές 1,3 δισ. ευρώ και 5 δισ. μέχρι το τέλος του 2011, κ.ά.).

Αυτή ακριβώς η απόφασή του να εφαρμοστούν στο ακέραιο οι διαρθρωτικές αλλαγές ήταν και ο λόγος που κάλυψε πλήρως τη στάση του Γ. Ραγκούση για πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί, παρά το γεγονός ότι στο μέγαρο Μαξίμου βρήκαν ευθύς εξαρχής στη συμπεριφορά του υπουργού λάθη τακτικής και επικοινωνίας που προκάλεσαν πρόβλημα στην οικονομία και στον τουρισμό. Για το λόγο αυτό, επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος βγήκε σκληρά κατά των δημοσίων υπαλλήλων με το θέμα της... φημολογούμενης λευκής απεργίας και μίλησε μέχρι και για απολύσεις. Στο Μαξίμου, λένε οι πληροφορίες, έχουν μετρήσεις της κοινής γνώμης σύμφωνα με τις οποίες οι πολίτες ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα και αποφασιστικά στις αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει.

Ελπίζουν στη ΔΕΘ

Για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένας σταθμός απολογισμού για τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης και κυρίως για τα όσα έχουν γίνει προκειμένου η χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία· και ταυτόχρονα μια νέα αφετηρία ανάκτησης των πολιτικών πρωτοβουλιών και απόδοσης του κυβερνητικού έργου.

Στην κυβερνητική παράταξη θεωρούν ότι δεν έχει ακόμη χαθεί το παιχνίδι μιας νέας εκλογικής νίκης, όποτε κι αν γίνουν εκλογές. «Αν οι αλλαγές ολοκληρωθούν γρήγορα, σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση εσωτερικά και στην Ευρώπη και αρχίζουν να αποδίδουν οι πολιτικές μας, τότε το κλίμα θα αλλάξει και η επόμενη διετία είναι αρκετός χρόνος να γίνουν όλα αυτά», μας έλεγαν κυβερνητικά στελέχη. Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα αναγκαστεί να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία νωρίτερα, όπως π.χ μέσα στο φθινόπωρο -όπως περιμένει να γίνει και προετοιμάζεται η Ν.Δ. Ο ίδιος, λένε όσοι συνομιλούν μαζί του, δεν θέλει εκλογές. Αυτό όμως δεν σημαίνει τίποτα, γιατί ίσως αναγκαστεί να προσφύγει σ' αυτές αν χάσει κι άλλους βουλευτές σε κάποιες κρίσιμες ψηφοφορίες που θα γίνουν στη Βουλή, όπως π.χ. για το Μνημόνιο 2.

Εξάλλου από τον Σεπτέμβριο ανοίγουν και πάλι τα κοινωνικά μέτωπα, οι αλλαγές που δρομολογούνται είναι πιθανόν να βγάλουν πάλι τους αγανακτισμένους στις πλατείες, ενώ θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα του Μεσοπρόθεσμου για την κάλυψη της μαύρης τρύπας του τρέχοντος προϋπολογισμού στον τομέα των εσόδων, και ο κόσμος θα πληρώνει έκτακτες εισφορές και αυξημένους φόρους. *

ΚΚΕ: Χωρίς γιατρειά το σύστημα
«Το βάθεμα της κρίσης στην ευρωζώνη και γενικότερα αποδείχνει ότι ο καπιταλισμός δεν γιατρεύεται από τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδά του», σχολίασε το ΚΚΕ με αφορμή την κρίση στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το ίδιο σχόλιο «τα ευρωομόλογα, οι νέες παρεμβάσεις της Κομισιόν για τη στήριξη του συστήματος, ο συντονισμός που επιδιώκουν η Κίνα και άλλοι, σημαίνουν νέες άγριες θυσίες για τους λαούς». Το ΚΚΕ καλεί τους πολίτες να μη δείξουν εμπιστοσύνη «στα κόμματα του ευρωμονόδρομου» και θεωρεί ότι «είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός να εμπιστευτεί τη δύναμή του για να επιβάλει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία, για μια ανάπτυξη που θα εξασφαλίζει την ευημερία του και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων».

enet.
 
Top