Καθησυχαστικός για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας όμως ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων υπό καθεστώς ύφεσης είναι δύσκολη. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 4,5%. Στην ενημέρωση Τύπου που έδωσε μετά τις επαφές που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ...........πως η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών είναι διασφαλισμένη, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση.Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα συζητήσει με την τρόικα «γιατί οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν», άνοιξε «παράθυρο» για μη αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης.

Διαβεβαίωσε ότι η ρευστότητα των τραπεζών είναι διασφαλισμένη, ενώ για την υπόθεση της ανταλλαγής ομολόγων είπε ότι βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο» και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου (το Σεπτέμβριο), αποσυνδέοντας τις αξιώσεις που προβάλουν κάποιες χώρες της ευρωζώνης για εγγυήσεις από την Ελλάδα.

«Οι δανειακές ανάγκες του Σεπτεμβρίου είναι αποφασισμένο ότι θα καλυφθούν ούτως ή άλλως. Μπορεί να βρεθεί μεταβατικό σχήμα γιατί υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια. Σας θυμίζω ότι ούτως ή άλλως υπάρχουν τα 45 δισ. του προηγούμενου προγράμματος» πρόσθεσε.

Για την ύφεση επανέλαβε ότι δεν υιοθετεί τα περί 5,3%, ωστόσο, επανέλαβε ότι θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 4,5%.

Ο κ. Βενιζέλος παραλλήλισε το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με ένα νέο καθρέφτη που χρειάζεται η χώρα για να ξαναγνωριστεί με τον εαυτό της. «Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας ως οικονομία, ως αγορά, ως κοινωνία, ως κράτος και ως προς τις σχέσεις κράτους και οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, δήλωσε ικανοποιημένος από την ειλικρίνεια και τον πρακτικό χαρακτήρα του διαλόγου, ενώ τόνισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα ριζοσπαστικό παραγωγικό μέτωπο.

Ερωτηθείς για το σύστημα των αποδείξεων είπε ότι η αλλαγή στο ζήτημα των αποδείξεων έχει ήδη γίνει. Έχει ψηφιστεί στον εφαρμοστικό νόμο, άρα ισχύει άλλο καθεστώς από το 2012, ένα καθεστώς πολύ πιο λογικό, πολύ πιο απλό και πολύ πιο
ισορροπημένο.

Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα καινούργιο και δε θα υπάρξει σε σχέση με τις αποδείξεις. Το ζήτημα έχει ρυθμιστεί πλήρως, τόνισε

Για την κριτική που του ασκεί προσωπικά η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι "είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς έχει κάνει μία επιλογή, τον ενδιαφέρει πρωτίστως να έρθουν τα πράγματα έτσι ώστε να γίνει Πρωθυπουργός".

"Εγώ έχω κάνει μία άλλη επιλογή: Ανέλαβα μία ευθύνη, μία δυσβάστακτη ευθύνη, το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό έγινε χωρίς να το επιθυμώ ή να το επιδιώκω και προκειμένου να φέρω σε πέρας αυτή την αποστολή που την θεωρώ εθνική, έχω κατά πάσα πιθανότητα θυσιάσει οποιαδήποτε πολιτική μου προοπτική.

Υπάρχει, λοιπόν, μία διαφορά πολιτικής αντίληψης και πολιτικού ήθους.

Και ο Έλληνας πολίτης καλείται να αξιολογήσει δύο διαφορετικές συμπεριφορές και δύο διαφορετικές αντιλήψεις", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι θα ήταν ευτυχής αν η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έδινε κάποια δείγματα συναίνεσης και σοβαρότητας, γιατί και το παραμικρό δείγμα συναίνεσης βοηθάει τη χώρα.

tanea.
 
Top