Το πράσινο φως στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να παρέμβει «δραστικά» στις αγορές ομολόγων, προκειμένου να απαντήσει στην κλιμακούμενη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, έδωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε στην Φρανκφούρτη.

«Το ευρωσύστημα ...........θα παρέμβει δραστικά στις αγορές και θα απαντήσει με ένα σημαντικό και συνεκτικό τρόπο» δήλωσε στο Reuters πηγή της Ευρωζώνης μετά την τηλεδιάσκεψη των στελεχών της ΕΚΤ. Η ίδια πηγή σημείωσε ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη και η κοινή δήλωση των κυβερνήσεων Γαλλίας και Γερμανίας.

Νωρίτερα, και ενώ η τηλεδιάσκεψη στην ΕΚΤ βρισκόταν σε εξέλιξη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρμοζί εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν το οποίο ουσιαστικά αποτελούσε παρότρυνση προς την κεντρική τράπεζα να παρέμβει.

Στην κοινή τους δήλωση η Μέρκελ και ο Σαρκοζί εξέφραζαν «τη δέσμευσή τους να σταθεροποιηθούν οι χρηματαγορές στην Ευρωζώνη», καθώς και την ευχή τους τα εθνικά κοινοβούλια να εγκρίνουν σύντομα, «έως τα τέλη Σεπτεμβρίου», τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Το κοινό ανακοινωθέν Μέρκελ-Σαρκοζί τόνιζε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία είναι πεπεισμένες ότι η ανάλυση της ΕΚΤ θα παράσχει την κατάλληλη βάση για παρεμβάσεις στη δευτερογενή αγορά, καθώς θα μπορεί να προσδιορίζει τις περιπτώσεις που η οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη ως σύνολο, τίθεται σε κίνδυνο».

Κατά τα άλλα, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισαν «σημαντικές» τις κινήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας για μείωση των ελλειμμάτων, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία «αυτές να υλοποιηθούν ταχέως».

tanea.
 
Top