Ηταν ένας απόστρατος λοχαγός, ειδικός στις διαβιβάσεις (διάβαζε: παρακολουθήσεις τηλεφώνων...), που τοποθετήθηκε υποδιοικητής του ΟΤΕ το φθινόπωρο του 1981 από την πρώτη κυβέρνηση του ΠαΣοΚ.

Προσωπικά αφοσιωμένος στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Θεοφάνης Τόμπρας είχε σοσιαλιστικές ιδέες, διανθισμένες με τα γνωστά συνθήματα εκείνης της εποχής τα οποία εξέφραζε χαρακτηριστικά ο Μένιος Κουτσόγιωργας. Από το Γραφείο του τότε υπουργού Προεδρίας της κυβερνήσεως ................περνούσε σχεδόν κάθε μέρα ο υποδιοικητής του ΟΤΕ για να πάρει οδηγίες και να αντλήσει συμβουλές. Επρεπε να αντιμετωπίσει το πανίσχυρο τότε συνδικάτο των εργαζομένων του ΟΤΕ, που οπότε ήθελαν μας έκλειναν τα τηλέφωνα...

Εν ονόματι του σοσιαλισμού που ενίκησε οι συνδικαλιστές του ΟΤΕ απαιτούσαν αυξήσεις και άλλες παροχές. Εφαρμόζοντας τις οδηγίες που είχε ο Φάνης έβαλε όλους τους συνδικαλιστές από τη μια πλευρά και κάθησε στην απέναντι ο ίδιος:

- Λοιπόν, να σας εξηγήσω. Εσείς είσθε ο Λαός, δηλαδή το κράτος. Εγώ από εδώ είμαι ο ΟΤΕ, που είναι επίσης κράτος. Τώρα να αλλάξουμε θέσεις. Εσείς πάλι το κράτος θα είσθε. Αρα όλα δικά σας είναι. Δουλέψτε περισσότερο, να έχουμε να μοιράσουμε!

Οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας, όσοι επιζούν, μπορούν να αφηγηθούν πώς τελικά οι συνδικαλιστές έβαλαν στο τσεπάκι τους τον Φάνη Τόμπρα και τους προϊσταμένους του.

Η γνώση της «μικρής ιστορίας» είναι εξαιρετικά χρήσιμη σήμερα, οπότε οι αναμετρήσεις συνδικαλιστών και κυβερνητικών παραγόντων είναι καθημερινές. Η κυβερνώσα εξουσία θα χάσει και πάλι, τονίζουν οι συνδικαλιστές. Ισως...

... Αλλά είναι χρήσιμο να πληροφορηθούν τι έπαθαν πριν από μερικά χρόνια οι Τεχνικοί Τύπου (το αληθώς ισχυρότερο σωματείο ως τότε) όταν συνεκρούσθησαν με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, αποφασισμένο να επιβάλει τη θέληση της κυβερνήσεως. Ποια Θάτσερ!
tovima.
 
Top