Αλλον στις Αλπεις (Μέρκελ) και άλλον στη Ριβιέρα (Σαρκοζί) βρήκε ο νέος γύρος χρηματοπιστωτικής αναταραχής, που ξύπνησε μνήμες από την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008.
Θεωρώντας ότι.......... με την απόφαση της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ευρωζώνης και το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα έχουν «καθαρίσει», οι ευρωπαίοι ηγέτες μάζεψαν τις βαλίτσες τους για διακοπές, επαναπαυόμενοι στο ρητό «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις».

Υπάρχουν και παραϋπάρχουν, όπως έδειξε ο από τα τέλη Ιουλίου χρηματιστηριακός αναβρασμός, που εξελίχθηκε σε πανικό τις δύο τελευταίες ημέρες με τις μεγάλες πτώσεις της Πέμπτης-Παρασκευής. Μέσα σε μία εβδομάδα 2,5 τρισ. δολάρια έχουν κάνει φτερά από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.


Η σχετική βελτίωση του δείκτη της ανεργίας στις ΗΠΑ -μειώθηκε στο 9,1% τον Ιούλιο από 9,2% τον Ιούνιο- φάνηκε να καθησύχασε για λίγο τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, που μαζί με τις εξελίξεις στην ευρωζώνη είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που πυροδότησαν την αναζωπύρωση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής.


Από τη μια, η συνεχής άνοδος των spreads σε Ισπανία και Ιταλία έχει οδηγήσει τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων των δύο αυτών χωρών κοντά στη «διακεκαυμένη ζώνη» του 7%, δείχνοντας ότι μία σύνοδος δεν είναι αρκετή να καθησυχάσει τις αγορές...


Από την άλλη, με την Ευρώπη σε «διαρκή λιτότητα», οι περικοπές 2,4 τρισ. δολαρίων στις οποίες συμφώνησαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ για να μειώσουν το δημόσιο χρέος δημιουργούν «συνθήκες Ευρώπης» και στην αμερικανική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε φάση υποχώρησης - η αμερικανική οικονομία άρχισε να φρενάρει το πρώτο εξάμηνο του 2011, με το ΑΕΠ να καταγράφει άνοδο 1,3% το δεύτερο τρίμηνο, μετά την αναιμική αύξηση 0,4% το πρώτο τρίμηνο. Επιπλέον, η Fed σταμάτησε να «τυπώνει» δολάρια μέσω της επαναγοράς ομολόγων, πρόγραμμα που είχε ρίξει «καύσιμο» στις αγορές από τα μέσα του 2009 και είχε βοηθήσει να ξεπεράσουν το σοκ της κατάρρευσης της Lehman Brothers του 2008.


Το σκηνικό αναταραχής έπιασε στον ύπνο την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία, που πανικόβλητη προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση από το... κινητό στην παραλία... Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι μίλησε την Παρασκευή τηλεφωνικώς με τον ομόλογό του ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και συζήτησε μαζί τους την κατάσταση στις αγορές... Είχαν προηγηθεί ανάλογες επαφές μεταξύ του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί που παραθέριζε στη Ριβιέρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ που βρισκόταν επίσης για διακοπές στις Αλπεις και τον ισπανό πρωθυπουργό Λουίς Θαπατέρο, που διέκοψε τις διακοπές του ήδη από τις αρχές της εβδομάδας, όταν είδε ότι τα spreads καλπάζουν.


Από διακοπές γύρισε και ο Ολι Ρεν για να σπεύσει από τις Βρυξέλλες να δηλώσει το τετριμένο «οι αγορές δεν κατανοούν την οικονομική πραγματικότητα», να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν λύσεις «Ελλάδας» (συμμετοχή ιδιωτικού τομέα σε τυχόν αναδιάρθρωση χρέους) και για άλλους «ασθενείς» και να υποσχεθεί για χιλιοστή φορά ότι από φθινόπωρο βάζει μπροστά το σχέδιο για έκδοση ευρωομολόγων.


Ακόμη και η εκτός ευρωζώνης Βρετανία ζήτησε με δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ «συντονισμένη διεθνή προσπάθεια» που θα δείξει στις καταρρέουσες αγορές ότι οι κυβερνήσεις είναι έτοιμες να δράσουν από κοινού αν χρειαστεί για να αποτραπεί η χρηματοπιστωτική κρίση. Ανάλογα μηνύματα έστειλαν Κίνα και Ιαπωνία.


Δεν είναι ωστόσο μόνο οι κυβερνήσεις, ιδίως της ευρωζώνης, που αδυνατούν να βρουν το φάρμακο για την εκτόνωση της κρίσης, πέρα τού να ζητούν όλο και περισσότερη λιτότητα εδώ και τώρα από τις χώρες που περνούν δοκιμασία. Μία ημέρα μετά την παραδοχή Τρισέ ότι η ΕΚΤ αρχίζει και αγοράζει ξανά ιρλανδικά και πορτογαλικά ομόλογα, τέσσερα από τα 23 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, δηλώνουν ότι είχαν ταχθεί κατά της επανέναρξης του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι υπάρχει βαθύ χάσμα στην ηγεσία της ΕΚΤ.
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ
-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ΠΡΕΖΑ TV
 
Top