Την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς για την αποφυγή της στάσης πληρωμών ανακοίνωσε τη νύχτα σε συνέντευξη Τύπου ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η συμφωνία προβλέπει αύξηση.......του ορίου δανειοδότησης για το αμερικανικό δημόσιο αλλά και περικοπές ύψους, αρχικά, 1 τρισ. δολαρίων στο βάθος μιας δεκαετίας.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι υπήρξε μια πρωταρχική συμφωνία προκειμένου να κατατεθεί νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή των Αντιπροσώπων και το Κογκρέσσο.

Αναρωτήθηκε εάν πρόκειται για το σχέδιο που ο ίδιος προτιμούσε για να δώσει τη μονολεκτική απάντηση «Όχι».

Ωστόσο, σημείωσε ότι με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αποφεύγουμε τη στάση πληρωμών και βάζουμε τέλος στην κρίση που επιβάλαμε στον αμερικανικό λαό.

Επίσης, διαλύονται τα σύννεφα που υπήρχαν με το πρόβλημα του χρέους και ξεφεύγουμε από την αβεβαιότητα.

Μακροπρόθεσμη λύση

«Αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση που θα απαλλάξει τις Η.Π.Α. από παρόμοια προβλήματα σε έξι, εννιά ή δώδεκα μήνες. Η μείωση των δημοσίων δαπανών είναι μεγάλη ωστόσο εγγυάται ότι θα μπορούμε στο μέλλον να επενδύσουμε σε κομβικούς τομείς της κοινωνίας όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας και η έρευνα», τόνισε ο Ομπάμα.

«Το ύψος των κονδυλίων του Δημοσίου θα είναι το μικρότερο από την εποχή που πρόεδρος της χώρας ήταν ο Άιζενχάουερ», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει τρόπους περαιτέρω μείωσης των δημοσίων δαπανών κατά 1,5 τρισ. δολάρια (πέραν του 1 τρισ. δολαρίων που συμφωνήθηκε αρχικά) και να καταθέσει σχετικές προτάσεις.

tanea.
 
Top