Κατάργηση φοροαπαλλαγών και έκτακτη εισφορά για τους πλουσιότερους κατοίκους της χώρας και τις μεγάλες επιχειρήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η γαλλική κυβέρνηση.
Τη... λυπητερή του προγράμματος λιτότητας παρουσίασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φ. ΦιγιόνΤη... λυπητερή του προγράμματος λιτότητας παρουσίασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φ. ΦιγιόνΤο πρόγραμμα, που κατά τον Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν θα συμβάλει στην εξοικονόμηση 12 δισ. ευρώ και στον έλεγχο.....


 του ελλείμματος του προϋπολογισμού, συνοδεύεται από την προς τα κάτω αναθεώρηση για την πορεία του γαλλικού ΑΕΠ. Αν και η κυβέρνηση της χώρας επέμενε μέχρι και πριν από λίγες ημέρες πως το ΑΕΠ θα εμφανίσει φέτος άνοδο 2% η νέα εκτίμηση κάνει λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 1,75%, ενώ παραμένει ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος στο 5,7% για τη φετεινή χρονιά.
Στο πλαίσιο του προγράμματος οι φορολογούμενοι με έσοδα άνω των 500.000 ευρώ ετησίως θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους από το 2012 και για όσα χρόνια χρειαστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως ορίζεται και από τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Η γαλλική κυβέρνηση αιτιολογεί τις αποφάσεις της λέγοντας πως η αναιμική ανάπτυξη στις ΗΠΑ αλλά και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη επηρεάζουν την οικονομία της χώρας. "Θα ήταν ανεύθυνο να μη λάβουμε υπόψιν την κατάσταση [που επικρατεί διεθνώς] και να στηρίξουμε τη στρατηγική μας για τη μείωση του ελλείμματος σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις" σχολίασε ο Φ. Φιγιόν.
Από την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στους πλουσιότερους πολίτες της χώρας το γαλλικό Δημόσιο κάνει λόγο πως θα προκύψουν επιπλέον έσοδα 200 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως για τον συγκεκριμένο φόρο υπήρξε χθες παρέμβαση από τις 16 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Γαλλίας που σε ανοικτή τους επιστολή υπογράμμισαν πως θα στηρίξουν το μέτρο, συνεισφέροντας στην προσπάθεια για βελτίωση των δημοσιονομικών της χώρας. Παράλληλα ανακοινώθηκαν αυξήσεις στους ειδικούς φόρους καπνού και αλκοόλ, καθώς και η κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών.

enet.
 
Top