Με μία πρόταση που αλλάζει ριζικά την εικόνα και την λειτουργία της Ευρωζώνης η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί έθεσαν σήμερα τα πρώτα θεμέλια μιας προοπτικής, η οποία θέτει ως στόχο την κοινή διακυβέρνηση της ενιαίας ζώνης.

Πρόκειται, προφανώς, για μία προσπάθεια επίδειξης ........πυγμής έναντι των αγορών οι οποίες άλλωστε αντέδρασαν θετικά αφού την ώρα της ανακοίνωσης των γαλλογερμανικών προτάσεων παρατηρήθηκε ενίσχυση του ευρώ έναντι των άλλων νομισμάτων ενώ τα χρηματιστήρια αντέδρασαν με άνοδο των δεικτών τους.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας ούτε λίγο ούτε πολύ συμφώνησαν να προτείνουν μία νέα συνθήκη, η οποία θα αποτελέσει το υπόβαθρο της μελλοντικής λειτουργίας της Ευρωζώνης.

1) Μία κοινή διακυβέρνηση την οποία στην παρούσα φάση και για δυόμισι χρόνια θα έχει επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι

2) Την συνταγματική κατοχύρωση στα Συντάγματα των χωρών μελών της Ευρωζώνης της υποχρέωσης για κατάρτιση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

3) Την φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών επί της ίδιας (κοινής) φορολογικής βάσης.

4) Κρίνουν ως επαρκή την προικοδότηση (χρηματοδότηση) του Ταμείου Στήριξης.

5) Θεωρούν πώς η έκδοση Ευρωομολόγου αποτελεί θέμα προς μελλοντική συζήτηση και όχι πανάκεια. Η έκδοση Ευρωομολόγου συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο εργαλείων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά δεν συνιστά τον καταλυτικό και μοναδικό τρόπο υπέρβασης των προβλημάτων υπερχρέωσης των χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

6) Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να υλοποιηθεί βήμα προς βήμα και όχι αμέσως.

«Επιθυμούμε να εκφράσουμε με απόλυτο τρόπο την πρόθεση μας να προστατεύσουμε το Ευρώ αναλαμβάνοντας τις ευθύνες των χωρών μας έναντι της Ευρώπης καθώς και να διαβεβαιώσουμε πώς όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητούνται σε πνεύμα απόλυτης ενότητας».

Με αυτά τα λόγια ο Νικολά Σαρκοζύ αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνομιλίας που έλαβε χώρα την Τρίτη 16 Αυγούστου στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Είναι αυτονόητο ,όπως σημείωνε και το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters πως και οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες π[ου συγκροτούν την λεγόμενη «Ατμομηχανή της Ε.Ε.», επιχείρησαν να αρθρώσουν πολιτικές προτάσεις με προοπτική οι οποίες ικανοποιούν τις διεθνείς αγορές αλλά και δίνουν μία νέα ώθηση προς την βήμα προς βήμα ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν επί τάπητος στις αρχές Σεπτεμβρίου και αν και οι 17 χώρες της Ευρωζώνης συμφωνήσουν τότε προφανώς θα υπογραφεί εν καιρώ μία νέα συνθήκη η οποία θα καταργήσει τις προηγούμενες.
marketbeast.
 
Top