Οι ανησυχίες για αποχώρηση χωρών-μελών από το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας σε περίπτωση που δεν επιλυθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα των εγγυήσεων έχουν επισκιάσει τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις να ...........εκτοξεύονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, για δεύτερη διαδοχική ημέρα.


Με την Ευρωζώνη να παραμένει διχασμένη όσον αφορά το ζήτημα των εγγυήσεων και τους Ευρωπαίους πολιτικούς να καθυστερούν στην εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, οι επενδυτές διεκδικούν υψηλό premium για τοποθετήσεις σε ελληνικό κρατικό χρέος.

Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά το 18%, ενώ το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων διευρύνθηκε κατά 18 μονάδες, στις 1.585 μονάδες βάσης. Ακόμη πιο έντονες ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, με την απόδοση του διετούς ομολόγου να διευρύνεται περισσότερο από 200 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας το 46%.

Η αδυναμία των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις αποφάσεις της συνόδου του Ιουλίου έχει προβληματίσει τους επενδυτές, που διαπιστώνουν ότι πληθαίνουν οι «ρωγμές» γύρω από το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και το μέλλον της ίδιας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν σήμερα τηλεδιάσκεψη, συζητώντας το ζήτημα των εγγυήσεων, έπειτα από τη διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας και παρόμοιο αίτημα που έχει διατυπωθεί από άλλες χώρες.

Ορισμένοι αναλυτές, όπως ο Μουτγιάμπα Ράχμαν του ομίλου Eurasia, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο αποχώρησης της Φινλανδίας από το δεύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 109 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της, η Φινλανδία δεν δείχνει να υποχωρεί.


Γιούτα Ουρπιλάινεν, υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας: «Τα φινλανδικά αιτήματα δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, αφού είχαν διατυπωθεί στα πρακτικά δύο συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Η υπουργός Οικονομικών, Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι τα φινλανδικά αιτήματα δεν πρέπει να προκαλούν έκπληξη στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης, αφού είχαν διατυπωθεί στα πρακτικά δύο συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αλλά και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, επανέλαβε ότι εάν δοθούν εγγυήσεις σε μία χώρα, τότε και οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να τύχουν ανάλογης μεταχείρισης.

Το ζήτημα με την παροχή εγγυήσεων, θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή του δεύτερου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Χωρίς την υποστήριξη από τις 17 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, δεν μπορούν να αποδεσμευθούν κεφάλαια, ούτε προωθούνται οι αλλαγές για το διευρυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε να είναι σε θέση να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά και να παρέχει πίστωση σε χώρες που παραμένουν εκτός αγορών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει την εξακρίβωση όλων των λεπτομερειών για τη λειτουργία του EFSF μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση του EFSF έχει προγραμματισθεί για τις 23 Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε χθες ότι δεν έχει ορισθεί προθεσμία για την επίλυση του ζητήματος των εγγυήσεων, με τις χώρες-μέλη να φέρονται να συζητούν εναλλακτικές μορφές εγγυήσεων, που θα ικανοποιούν το αίτημα της Φινλανδίας, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της στο πακέτο στήριξης.

Την ίδια στιγμή, η επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προγραμματίσει για τις 29 Αυγούστου έκτακτο συμβούλιο, ζητώντας από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αποφασιστικότερα βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στη συνεδρίαση, θα συζητηθεί και το ζήτημα των ευρω-ομολόγων, αλλά και η πρόταση για ένα πιο ισχυρό EFSF. «Η κατάσταση επιδεινώθηκε το καλοκαίρι, καθώς οι αγορές δεν μπορούν να περιμένουν», δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής, Σάρον Μπόουλς.

Τέλος, σε έκθεσή του, ο οίκος Fitch παροτρύνει τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης να πάρουν παράδειγμα από τις χώρες της Βαλτικής, που κατάφεραν να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους μέσω «εσωτερικής υποτίμησης» μισθών και τιμών. Η Fitch εστίασε στο γεγονός ότι το κόστος εργασίας στην Ιρλανδία έχει μειωθεί κατά 8,5% στο διάστημα 2008-2010, ενώ σε Ελλάδα και Πορτογαλία μόλις κατά 0,2% και 0,8% αντιστοίχως.

Παράταση στην απαγόρευση του short selling

Σε μία συντονισμένη κίνηση, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) τραπεζικών μετοχών έως τα τέλη του επόμενου μήνα, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές. Πληροφορίες, ωστόσο, που είδαν το φως της δημοσιότητας και ήθελαν τη Γερμανία να προσανατολίζεται σε γενική απαγόρευση του short selling, αν και διαψεύστηκαν, πέτυχαν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: οδήγησαν τους κερδοσκόπους σε ρευστοποιήσεις.

Την αρχή έκανε η ισπανική αρχή εποπτείας του χρηματιστηρίου, ανακοινώνοντας ότι η απαγόρευση στο short selling των τραπεζικών μετοχών θα ισχύσει έως και τις 30 Σεπτεμβρίου. Ακολούθησε, λίγο αργότερα, η αρμόδια αρχή της Ιταλίας, επισημαίνοντας ότι το μέτρο επεκτείνεται τουλάχιστον έως τα τέλη του επόμενου μήνα, οπότε και θα εξετάσει εάν είναι δυνατή η άρση του.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της γαλλικής αρχής AMF. «Στόχος μας είναι να άρουμε την απαγόρευση, όταν οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέψουν», ανέφερε.

Το Βέλγιο δήλωσε, επίσης, ότι θα εξετάσει την άρση, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Από την πλευρά του, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογράμμιζε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση του Βερολίνου για γενική απαγόρευση, διαψεύδοντας σχετικές φήμες, που είχαν ως αποτέλεσμα ο δείκτης Xetra Dax στη Φραγκφούρτη να κάνει «βουτιά» έως και 4%, για να κλείσει τελικά στο -1,7%.

Οι κερδοσκόποι έχουν βάλει στο στόχαστρο τις μετοχές των τραπεζών, εν μέσω ανησυχιών ότι η έκθεσή τους σε κρατικό χρέος χωρών της Ευρωζώνης θα πλήξει τη ρευστότητά τους. Ο Αντρέας Ντόμπρετ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μπούντεσμπαν, υπογράμμισε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «είναι έτοιμη» να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη σοβαρή δυσκολία πρόσβασης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε χρηματοδότηση σε δολάρια.

Ανησυχεί αλλά και αισιοδοξεί η Κίνα

Tην ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη εξέφρασε ο Κινέζος πρόεδρος, Χου Τζιντάο, υποδεχόμενος το Γάλλο ομόλογό του, Νικολά Σαρκοζί στο Πεκίνο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της στο ευρώ [EUR=X] και προτίθεται να συνεχίσει τις επενδύσεις της σε ευρωπαϊκά στοιχεία ενεργητικού.

«Η Κίνα ανησυχεί για την επίδραση της κρίσης χρέους και ελπίζει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορέσει να διατηρήσει τη σταθερότητα και οι χώρες θα επιτύχουν στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά.


Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι η G20, πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι για την Κίνα μία από τις κύριες επενδυτικές αγορές της και ελπίζουμε ότι θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των κινεζικών επενδύσεων εκεί», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι περίπου το 1/4 των συναλλαγματικών αποθεμάτων του Πεκίνου, ύψους 3 τρισ. δολαρίων, είναι τοποθετημένα σε στοιχεία ενεργητικού αποτιμώμενα σε ευρώ, καθώς η κινεζική κυβέρνηση έχει μεταξύ άλλων αγοράσει κρατικά ομόλογα δοκιμαζόμενων χωρών της Ευρωζώνης. Εχει, λοιπόν, κάθε λόγο να ανησυχεί για την τροπή, που έχει λάβει η κρίση χρέους.

Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πραγματοποίησε σύντομο σταθμό στο Πεκίνο καθ' οδόν προς τη Νέα Καληδονία, σημείωσε ότι κατά τις συνομιλίες τους ο Κινέζος πρόεδρος επέδειξε «απόλυτη εμπιστοσύνη» στο ευρώ.

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ακόμη ότι η G20, της οποίας προεδρεύει η Γαλλία, πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

naftemporiki.
 
Top