Ανεπαρκή χαρακτηρίζει τη μείωση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής ο «σοφός» σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης και πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Χρίστοφ Σμιτ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Focus online, o Σμιτ υποστηρίζει ότι .........θα έπρεπε να γίνει κούρεμα 50% και όχι 20% -όπως αποφασίστηκε- στο ελληνικό χρέος. «Όταν αποφασίζει κανείς να κάνει ένα τόσο σημαντικό βήμα, το να κηρυχθεί δημοσίως μία χώρα ως μερικώς ανίκανη να εξυπηρετήσει τα χρέη της, τότε θα πρέπει τουλάχιστον η ελάφρυνσή της να είναι αξιοσημείωτη», επισημαίνει ο Σμιτ.

Με το σχέδιο που συμφωνήθηκε, προσθέτει ο γερμανός «σοφός», το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η εξαγορά χρόνου. Γι αυτό, ο Σμιτ προβλέπει ότι η κρίση χρέους θα οξυνθεί εκ νέου, οπότε το ζήτημα θα επανέλθει στην ατζέντα.

Άλλωστε, ο Σμιτ εκτιμά ότι εφόσον υπήρχε μεγάλο «κούρεμα», οι αγορές μπορεί μεν να υποβάθμισαν την Ελλάδα στην κατηγορία της χρεοκοπίας, ωστόσο αυτό θα γινόταν μόνον για λίγες μέρες, ενώ στη συνέχεια θα υπήρχε βελτιωμένη αξιολόγηση.

Βέβαια, το κόστος για τη διάσωση της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της ευρωζώνης, θα είναι μεν μεγάλο, ωστόσο ο Σμιτ θεωρεί χειρότερο «να μην καταβάλει κανείς προσπάθειες για διάσωση της ευρωζώνης».

newscode.
 
Top