Οι εκτιμήσεις ότι η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει το 4,5% οδηγούν την κυβέρνηση σε επαναπραδιαγμάτευση με την τρόικα για πιο ελαστικό Μνημόνιο. Ευ. Βενιζέλος: Αν εφαρμόσουμε στα έσοδα και στις δαπάνες όλα όσα έχουμε ψηφίσει στη Βουλή, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα

Την ανατροπή του σχεδιασμού.......... που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος είναι υποχρεωμένη να σκέφτεται πλέον η κυβέρνηση, καθώς ο εφιάλτης της ύφεσης για το 2011 μεγαλώνει και οι εκτιμήσεις δείχνουν πως μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει ακόμη και το 4,5%, με τις επιλογές να είναι πλέον δύο: επαναδιαπραγμάτευση για πιο ελαστικό Μνημόνιο ή λήψη νέων μέτρων.
Τη δυσμενή αυτή εκτίμηση επιβεβαίωσε επισήμως χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος. "Τώρα", δήλωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, "υπάρχει ένα εύρος προβλέψεων, το οποίο μπορεί να κινηθεί πάνω από το 4,5% και θα δούμε πού θα σταθεί. Εγώ θα ήμουνα ευτυχής εάν είχαμε βέβαια το πιο καλό, το πιο αισιόδοξο αποτέλεσμα. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η συγκυρία και η εσωτερική και η διεθνής έχει επιτείνει την ύφεση κι αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα".
Ολα δείχνουν πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα που καταφθάνει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα τη δέσμη των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί κυρίως στο σκέλος της φορολογίας, με βασική επιχειρηματολογία ότι το "φάρμακο" βυθίζει ολοένα και περισσότερο τη χώρα στην ύφεση. Η επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την τρόικα είναι η "χαλάρωση" του στόχου για το ύψος του ελλείμματος φέτος (7,6%), με περιθώριο απόκλισης μισή έως μία ποσοστιαία μονάδα ως προς το ΑΕΠ.
Γραμμή άμυνας
Το οικονομικό επιτελείο γνωρίζει πως ο εφιάλτης της ύφεσης μπορεί να οδηγήσει σε μία απόκλιση της τάξης των 3 με 4 δισ. ευρώ, ωστόσο δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι βάζει ως γραμμή άμυνας να μη ληφθούν νέα μέτρα που να επιβαρύνουν μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, γι' αυτό και αναζητεί μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, που να προέρχονται κυρίως από την περικοπή δαπανών.

Σύμφωνα με δημοσκόπhση οι γερμανοί ψηφοφόροι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τους Α. Μέρκελ - Ν. Σαρκοζί
"Δεν πρέπει να χρειαστούν νέα μέτρα και αν κάνουμε την προσπάθεια να εφαρμόσουμε και στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών όλα όσα έχουμε ψηφίσει στη Βουλή δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα", τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας: "Δεν μιλάω για ανάγκη λήψης μέτρων, μιλάω για ανάγκη εφαρμογής μέτρων, αλλά σε κάθε περίπτωση βάζω και μια άλλη κόκκινη γραμμή, ότι δεν πρόκειται να επιβαρύνουμε τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα".
Σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας ? Φινλανδίας, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως "αν τεθεί ζήτημα από άλλες χώρες, τότε το θέμα ξεφεύγει από το διμερές επίπεδο και πρέπει το Eurogroup σε επίπεδο αναπληρωτών των υπουργών, υπουργών ή και πρωθυπουργών, να βρει μια λύση".
Τέλος, για το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης ανέφερε ότι υπάρχουν 45 δισ. διαθέσιμα από το παλαιό δάνειο και ότι μπορεί να υπάρξει "μεταβατικό σχήμα" από τον παλαιό μηχανισμό στη νέα απόφαση, ενώ εκτίμησε ότι η διαδικασία για την ενεργοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου "δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα ολοκληρωθεί πριν από την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου καθώς πρέπει να αποφασίσουν τα κοινοβούλια".
ΝΔ: ΒΑΤΕΡΛΟ
Για "Βατερλό" του Ευ. Βενιζέλου έκανε λόγο χθες ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης. "Ο κ. Βενιζέλος", αναφέρει σε δήλωσή του, "ομολογεί ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 4,5%. Ομολογεί έμμεσα ότι θα πάρει νέα μέτρα. Ομολογεί τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς στη συμφωνία με τη Φινλανδία για το θέμα των εγγυήσεων". "Καλό θα ήταν", καταλήγει, "ο κ. Βενιζέλος πρώτα από όλα να έβαζε? πάτο στο βαρέλι της δικής του αμετροέπειας και λαθών".
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 14 ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ
Επιταχύνει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του Μνημονίου
Φορτσάρει... η κυβέρνηση για την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του επικαιροποιημένου Μνημονίου, καθώς αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα και για τις επόμενες δέκα μέρες μέχρι το τέλος Αυγούστου σχεδιάζει να ψηφίσει και να καταθέσει στη Βουλή 14 νομοσχέδια. Τα τέσσερα είναι ήδη κατατεθειμένα, ενώ αναμένονται άλλα δέκα.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, προβλέπεται η ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα του νομοσχεδίου της υπουργού Παιδείας, Αννας Διαμαντοπούλου, για τη μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ακολουθούν τα νομοσχέδια, που είναι ήδη κατατεθειμένα, του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου για τα αυθαίρετα, του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Σκανδαλίδη για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Τα νομοσχέδια που αναμένονται να κατατεθούν έως το τέλος Αυγούστου είναι:
Δύο του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου για το fast track για μεγάλες υποθέσεις (δίκες) δημοσίου ενδιαφέροντος και τα ναρκωτικά.
Δύο του υπουργού Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη για την άρση εμποδίων επιχειρηματικότητας και τα κίνητρα για την κρουαζιέρα (το χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Χ. Παμπούκης).
Δύο του υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις οικοδομικές άδειες.
Του υπουργού Εσωτερικών Χ. Καστανίδη σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου για το σχέδιο εξυγίανσης του ποδοσφαίρου.
Του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων.
Τέλος, εντατικοποιείται ο εθνικός διάλογος για το νέο φορολογικό σύστημα.
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΑΛΑΝΟΣ
ΤΖ. ΣΟΡΟΣ - Π. ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ
Διαφωνία για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ
O μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος και ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν διαφωνούν για την προοπτική παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Ομως, την ίδια στιγμή οι Γερμανοί ψηφοφόροι συμφωνούν πως η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί τα έκαναν... θάλασσα στον χειρισμό της οικονομικής κρίσης.
Σε συνέντευξη στο ουγγρικό ειδησεογραφικό πόρταλ hvg.hu, ο Σόρος εκτίμησε πως η Ελλάδα είναι πιθανότερο να παραμείνει στην Ευρωζώνη παρά να αποχωρήσει. Αυτό τουλάχιστον συμπέρανε από τις δηλώσεις Μέρκελ-Σαρκοζί στο Παρίσι, οι οποίοι "φάνηκαν αποφασισμένοι να κάνουν τα πάντα προκειμένου να κρατήσουν την Ελλάδα" στο κοινό νόμισμα. Ο Σόρος επανέλαβε τη θέση του υπέρ του ευρωομολόγου, προειδοποιώντας πως η αποτυχία των χωρών της Ευρωζώνης να το εκδώσουν θα πλήξει την αξιοπιστία τους και θα έχει συνέπειες στο παγκόσμιο σύστημα.
Ο Πολ Κρούγκμαν, από την πλευρά του, "βλέπει" πλέον 50% πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ τον Μάιο έδινε μόνο 1% σε αυτό το ενδεχόμενο. Εκτίμησε, μάλιστα, πως η μερική χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ευρωζώνης και ότι η χώρα μας, μαζί με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία θα χρειαστούν μια διαγραφή των χρεών τους.
Εκτός από τις αγορές, άσχημα μαντάτα για τους ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα φέρνουν και οι λαοί τους. Το 75% των Γερμανών έχουν "λίγη ή καθόλου εμπιστοσύνη" στην καγκελάριο Μέρκελ για την επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ARD, με μόλις 22% των ερωτηθέντων να την εμπιστεύονται "αρκετά ή πολύ". Η ίδια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap δίνει ποσοστό εμπιστοσύνης των Γερμανών στον Σαρκοζί 15% και "λίγης ή πολλής δυσπιστίας" 83%. Η έρευνα έγινε στις 16-17 Αυγούστου, δηλαδή τις ημέρες της Συνάντησης Κορυφής στο Παρίσι.
ΟΜΟΛΟΓΑ
Η κρίση χρέους, προς έκπληξη όλων, δεν χτυπάει έως τώρα τις αγορές ομολόγων, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά τα χρηματιστήρια.
Χθες τη στιγμή που οι ευρωπαϊκοί δείκτες συνέχιζαν την καθοδική τους πορεία, τα ομόλογα της Γερμανίας και της Γαλλίας εμφάνιζαν δύναμη, αφού υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον. Την τελευταία εβδομάδα το δεκαετές ομόλογο της Γερμανίας κινήθηκε ανοδικά, με αποτέλεσμα να ανέβει η τιμή του και να πέσει η απόδοσή του, η οποία υποχώρησε χθες στο 2,11% έναντι 2,32% που ήταν την περασμένη Δευτέρα.
Τα βήματα του γερμανικού ομολόγου ακολούθησε και το αντίστοιχο δεκαετές της Γαλλίας. Η απόδοση το πρωί της Παρασκευής ήταν στο 2,52% και στη συνέχεια ανήλθε στο 2,76%, με αποτέλεσμα τα γαλλικά ομόλογα να δεχτούν μια ελαφρά πίεση προς τη λήξη της ημέρας.

ethnos.
 
Top