«Δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς, η απελευθέρωση θα προχωρήσει με όρους και κανόνες μέσα από διάλογο» δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Ραγκούσης, ενημερώνοντας, την Τρίτη, την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Την αποπομπή .....Ραγκούση ζητά η ΝΔ. Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν και την Τρίτη στην Αθήνα και την περιφέρεια οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί με αποκλεισμούς δρόμων, αρχαιολογικών χώρων και συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.Ο κ. Ραγκούσης, αφού χαρακτήρισε παντελώς αδικαιολόγητη κάθε μορφή κινητοποιήσεων που είχε ως θύμα το κοινωνικό σύνολο και την οικονομία, υποστήριξε ότι όσοι μιλούν για πληθυσμιακά κριτήρια ψάχνουν ένα βολικό άλλοθι, ώστε να μην προκύψει δυνατότητα έκδοσης νέων αδειών ταξί.

Ο υπουργός Μεταφορών, έδωσε διαβεβαιώσεις ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, πως δεν θα υποκύψει σε πιέσεις και δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην επιδίωξή του να ανοιχτεί η επαγγελματική δραστηριοποίηση στο χώρο των ταξί «με κανόνες».

Ο κ. Ραγκούσης, κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία πως από τη μία καταδικάζει τις ακραίες συμπεριφορές των ιδιοκτητών ταξί, αλλά παράλληλα «τους κλείνει το μάτι για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους», ενώ καταλόγισε δισταγμό στην Αριστερά, να καταδικάσει τις επιθέσεις των ιδιοκτητών ταξί, εναντίον των συνδικαλιστών οδηγών τους.

Στις τοποθετήσεις τους ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών, διαπίστωσε πως ο υπουργός Μεταφορών, δεν άνοιξε τα χαρτιά του στην Επιτροπή, για το ποιες είναι οι θέσεις του υπουργείου για το μοντέλο απελευθέρωσης της συγκεκριμένης αγοράς που επιθυμεί.

Κάλεσμα να προσέλθουν στον διάλογο απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι έως το τέλος Αυγούστου ο κ. Ραγκούσης θα δημοσιοποιήσει τις προτάσεις του.

«Κατόπιν αυτών, η συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι ακατανόητη. Οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους για τις συνέπειες που προκαλούνται σε βάρος της οικονομίας, του τουρισμού και του ελληνικού λαού» καταλήγει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αιχμές άφησε με δήλωσή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, κατά της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, καθώς και κατά της συνδικαλιστικής ηγεσίας των ιδιοκτητών ταξί, για τη στάση τους κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων σε όλη την Ελλάδα, ενώ κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους, επισημαίνοντας το εθνικό κόστος τέτοιων μορφών αντίδρασης.

Τρεις διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των ιδιοκτητών ταξί είχε το μεσημέρι της Τρίτης, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης. Στα γραφεία της οδού Ιπποκράτους μετέβη και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) Θύμιος Λυμπερόπουλος.

Ο κ. Καρχιμάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε στους ιδιοκτήτες ταξί ότι όλα θα κινηθούν στο πλαίσιο που έχουν θέσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν και τους κάλεσε να προσέλθουν στο διάλογο με τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει οι ίδιοι να βρουν τρόπο απεμπλοκής από τη σημερινή κατάσταση, η οποία πλήττει τη χώρα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, αλλά πλήττει και τους ίδιους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Ιπποκράτους, οι ιδιοκτήτες ταξί εμφανίζονται προβληματισμένοι για την εξέλιξη του όλου θέματος, αλλά και εγκλωβισμένοι από τη στάση που έχουν τηρήσει μέχρι τώρα και αναζητούν τρόπο απεγκλωβισμού τους, χωρίς το στίγμα του "ηττημένου".

Σαφείς αιχμές για χειρισμούς Ραγκούση από βουλευτές ΠΑΣΟΚ

Την έκπληξη της γιατί οι προτάσεις της ηγεσίας του υπουργείου δεν θα ανακοινωθούν τώρα, αλλά τέλος Αυγούστου εξέφρασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Βάσω Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για χαοτική κατάσταση που επικρατεί σήμερα και αποτελεί πλήγμα για την εικόνα της χώρας μας

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης άφησε σαφείς αιχμές κατά του υπουργού- αποφεύγοντας πάντως να τον κατονομάσει- για τους χειρισμούς του στο θέμα των κινητοποιήσεων των αυτοκινητιστών.

«Θα πρέπει να αποφασίσετε εκεί στο υπουργικό συμβούλιο αν ο καθένας σας είναι αυτοκέφαλος και μπορεί να πυροδοτεί τέτοιες καταστάσεις ή αν από απειρία, όπως και να ' χει μεταφέρετε στον πρωθυπουργό ότι ουδείς αναντικατάστατος» ήταν το σχόλιο του κ. Κακλαμάνη.

Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Κακλαμάνης φωτογράφισε ουσιαστικά τον υπουργό Μεταφορών και μίλησε για διάφορες κουβέντες που ειπώθηκαν και ρίχνουν λάδι στη φωτιά. «Ο δρόμος είναι σπαρμένος με γυαλιά και γυμνό πόδι πάνω σε γυαλιά σημαίνει αίμα» επεσήμανε με νόημα.

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

Να σταματήσουν την απεργία και να τηρήσουν υπεύθυνη στάση κάλεσε τους ιδιοκτήτες ταξί ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

«Ο κλάδος αυτός έχει απόλυτο δίκιο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το υπουργείο, τον τελευταίο καιρό, το σημαντικό θέμα γι' αυτούς που αφορά τη ζωή τους την καθημερινότητά τους», είπε.

Ωστόσο, καταδίκασε τις μορφές των κινητοποιήσεων των ιδιοκτητών ταξί λέγοντας «δεν μπορεί να συνεχίζονται τα επεισόδια αυτά τα οποία βλέπουμε, τα οποία θεωρώ ότι είναι απαράδεκτα. Δεν μπορεί να συνεχίζεται μια απεργία στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου που δημιουργεί προβλήματα που δεν διορθώνονται».

«Κάθε φορά που γίνονται λαϊκές κινητοποιήσεις (εργαζομένων στον τουρισμό, ναυτεργατών, ταξιτζήδων κ..α.) το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και το ΛΑΟΣ επιδιώκουν να τις τσακίσουν με πρόσχημα τον τουρισμό, την ίδια στιγμή που ο λαός εξαιτίας της πολιτικής τους περνάει μαύρο καλοκαίρι και δεν μπορεί να πάει διακοπές. Ταυτόχρονα συναγωνίζονται ποιος από τους τρεις θα δώσει περισσότερα στα μονοπώλια του τουρισμού και τους tour operators» υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

«Ο ελληνικός λαός που καθημερινά γίνεται μάρτυρας μιας διαρκούς κλιμακούμενης αντιπαράθεσης και υφίσταται τις επιπτώσεις αυτής της διαφωνίας μεταξύ υπουργείου Μεταφορών και ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, απαιτεί να γνωρίζει επακριβώς τους πραγματικούς και ουσιαστικούς λόγους της διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης.

«Οι ακραίες και ανεξέλεγκτες συμπεριφορές των απεργών ιδιοκτητών ταξί πλήττουν βαρύτατα τη χώρα, είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά και καλεί την κυβέρνηση να καταθέσει άμεσα τις προτάσεις της και προχωρήσει τον διάλογο.

Γ. Μανώλης: Οι απογοητευμένοι του ΠΑΣΟΚ προκαλούν τα επεισόδια

Οι πιο ακραίες αντιδράσεις για την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ιδιοκτητών ταξί, προέρχονται από προδομένους και απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο γραμματέας συνδικαλιστικού της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα 99,5.

«Δεν δικαιολογώ τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί» δήλωσε ο κ. Μανώλης ωστόσο, κάλεσε τον κ.Ραγκούση να ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν πληθυσμιακά κριτήρια στο άνοιγμα του επαγγέλματος για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα

Στη Θεσσαλονίκη συνάδελφοί τους πραγματοποιούν έως τις 14.00 κατάληψη στο κτίριο της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών, ενω πυρπολησαν ενα αυτοκινητο ταξι. Στο Ηράκλειο Κρήτης, οι ιδιοκτήτες ταξί προχωρούν σε διαμαρτυρία έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, ανοίγοντας για τους επισκέπτες τις πύλες του αρχαιολογικού χώρου.

Μηχανοκίνητη πορεία προς τη Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιούν με τα οχήματά τους εκατοντάδες ιδιοκτήτες ταξί που ξεκίνησαν από το Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, όπου νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση.

Το πρωί, δεκάδες ταξί πήγαν στο νέο λιμάνι της Πάτρας όπου ενημέρωσαν τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιου από την Κύπρο για την απεργιακή τους κινητοποίηση. Στη συνέχεια τους μετέφεραν δωρεάν στην πόλη, όπου τους έκαναν περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης. Όπως δήλωσαν οι ιδιοκτήτες ταξί, με την κίνησή τους αυτή ήθελαν να δείξουν ότι στηρίζουν τον τουρισμό.

Ο Γιώργος Σίδερης, ΓΓ Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί και Περιχώρων μίλησε στον Α984, για την πρωτοβουλία των συναδέλφων του να μεταφέρουν δωρεάν τους τουρίστες που αποβιβάστηκαν στην Πάτρα από το κρουαζιερόπλοιο «Καλυψώ» και να τους ξεναγήσουν στο κέντρο της πόλης. «Τα έχουμε με την Πολιτεία και όχι με τον πολίτη και τον τουρίστα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σίδερης.

Στις Σέρρες, δεκάδες ιδιοκτήτες ταξί κατευθύνονται με τα οχήματά τους προς τον κόμβο Στρυμόνα, όπου προτίθενται να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους οδηγούς.

Εν τω μεταξύ μόνο τη Δευτέρα σχηματίστηκαν 82 δικογραφίες για περισσότερους από επτά χιλιάδες ταξιτζήδες. Χίλιοι οκτακόσιοι ιδιοκτήτες στην Αττική θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

athina984.
 
Top