Την ανάγκη να εφαρμοστούν γρήγορα και ολοκληρωμένα οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα που αφορούν την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο κόστος του νέου χρηματοδοτικού πακέτου στήριξης καθώς και για το νέο......... ρόλο του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Εκτός από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν, ο Διευθύνων Σύμβουλος του IIF Τσαρλς Νταλάρα, ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέλινγκ και ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της ΕΕ, Βιτόριο Γκρίλι.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, έγινε επισκόπηση, σημείο προς σημείο, όλων των σχετικών θεμάτων με γνώμονα την ανάγκη πλήρους και ταχείας εφαρμογής των αποφάσεων.

Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε πως "η εφαρμογή του σχήματος που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, τώρα που έχει οξυνθεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία γιατί το μήνυμα που στέλνει η Ευρωζώνη με τον τρόπο αυτό δεν αφορά μόνο ή κυρίως την Ελλάδα, αλλά την ίδια την ικανότητά της να στηρίξει με κάθε τρόπο το ευρώ και την διεθνή οικονομική και νομισματική σταθερότητα".

Στην περίπτωση της Ελλάδας, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, το EFSF είναι κρίσιμος παράγοντας για τη συμμετοχή τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, μέσω των εγγυήσεων που παρέχει. Και πρόσθεσε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντλεί κεφάλαια το EFSF μέσα από την έκδοση δικών του ομολόγων που κατέχουν την υψηλότερη δυνατή θέση στις αξιολογήσεις και η ευρύτερη λειτουργία που μπορεί να αναπτύξει έως ότου τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μηχανισμός (ESM) είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και χειροπιαστό και ανοίγει πολλές προοπτικές, εφόσον συνοδεύεται από την αναγκαία πολιτική διορατικότητα και αποφασιστικότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

athina984.
 
Top