Ακόμη και το μαγειρεμένο φαγητό από το σούπερ μάρκετ ή αυτό που παραδίδεται στο σπίτι, από ταβέρνα,εστιατόριο, σουβλατζίδικο ή πιτσαρία φορολογείται πλέον με 23% ΦΠΑ όπως αναφέρει σε διευκρινιστική εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών.

Αντίθετα, εάν πρόκειται για τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως πχ. τα γιαούρτια, το .........σαλάμι, οι κονσέρβες ή τα κατεψυγμένα γεύματα, ισχύει ο συντελεστής 23% ΦΠΑ, ασχέτως εάν παραδίδονται κομμένα σε μικρότερες ποσότητες και σε συσκευασία.

Αυτό ισχύει επίσης για το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα όπως κουλούρια και παξιμάδια (13% ΦΠΑ), όπως και για το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό (χωρίς ανθρακικό) η τιμή του οποίου δεν αυξάνεται.

Στα σούπερ μάρκετ θα ισχύσουν δύο μέτρα και σταθμά: Τα έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά θα πωλούνται με 23% ΦΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα είδη διατροφής όπως το κρέας, τα φρούτα, τα ψάρια και τα υπόλοιπα είδη διατροφής κατεψυγμένα ή νωπά, θα έχουν συντελεστή 13% ΦΠΑ.

Στις περιπτώσεις που μια επιχείρηση παρέχει δύο διαφορετικά είδη υπηρεσιών πχ. ταβέρνα και παντοπωλείο, θα εφαρμόζει διαφορετική τιμολόγηση, 23% ΦΠΑ για την ταβέρνα και τον κανονικό συντελεστή 23% ή 13% για τα υπόλοιπα είδη του παντοπωλείου.

Τρία μέτρα και σταθμά στον τουρισμό

Για τα ξενοδοχεία και τα πακέτα διαμονής που προσφέρουν, ισχύουν τρεις διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ, προκειμένου - όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο να μην πληγεί ο τουρισμός.

Στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 1/9/2011, να γίνεται ως εξής:

*Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

*Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

*Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

Για άδικη και άγρια φορολόγηση, μιλά η αντιπολίτευση

ΚΚΕ: Φορολογικές βαριοπούλες σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να χτυπά με φορολογικές βαριοπούλες τη λαϊκή οικογένεια, τα μικρά μαγαζιά και επιχειρήσεις, ενώ προστατεύει ή χαϊδεύει τους μεγάλους επιχειρηματίες στον τουρισμό και τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων» σχολίασε το ΚΚΕ

Κάλεσε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους «να απαντήσουν με κοινό αγώνα απαιτώντας να καταργηθεί το ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, να μειωθεί δραστικά η φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, να επανέλθει στο 45% ο συντελεστής για τις μεγάλες επιχειρήσεις».

ΛΑΟΣ: Οι ερασιτεχνισμοί βλάπτουν την οικονομία

Για ερασιτεχνισμούς που «βλάπτουν σοβαρά την υγεία της οικονομίας» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.

«Από εδώ και πέρα κάνουν τόσο δύσκαμπτη τη ζωή μας ώστε για να παραγγείλεις μια γκαζόζα σε καφετέρια θα πρέπει να έχεις μαζί σου κομπιουτεράκι... Παίρνουν ένα μέτρο που δεν πρόκειται να έχει ζωή παρά μόνο λίγων εβδομάδων«, παρατήρησε.

ΣΥΝ: Καταδικάζουν σε λουκέτο τις μικρές επιχειρήσεις

Την απόσυρση του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση ζητεί ο ΣΥΝ Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χαϊδεύει τους μεγαλοφοροφυγάδες και ευνοεί με φοροελαφρύνσεις τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αυξάνει την κοινωνικά άδικη έμμεση φορολογία, καταδικάζοντας σε λουκέτο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους και την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση».

Δημοκρατική Αριστερά: Ακατανόητη επιμονή σε αυτονόητα λαθεμένη επιλογή

«Όσο η κυβέρνηση θα επιμένει στην καταστροφική επιλογή της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, τόσο θα αυξάνονται τα λουκέτα στην αγορά, θα μεγαλώνει η ύφεση, θα οξύνεται η ανεργία», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά και συμπληρώνει: «Είναι αδιανόητη και ακατανόητη η επιμονή σε μια αυτονόητα λαθεμένη επιλογή».

Δημοκρατική Συμμαχία: Ενισχύεται η σύγχυση στην αγορά

Για δημιουργία σύγχυσης στην αγορά έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, με αφορμή τις σημερινές διευκρινίσεις για την αύξηση του ΦΠΑ.

Ο κ. Ζαφειριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι το μπαράζ φόρων δεν πρόκειται να αποδώσει νέα έσοδα» και ότι το μόνο που πετυχαίνει «είναι να εξοντώνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα».

Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών: Καταστροφικό μέτρο

«Κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των κρατικών εσόδων από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι καταστροφική για τον ελληνικό λαό και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σχολίασε το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών. «Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει πια να αντιληφθεί ότι, με τέτοιες μεθόδους το μόνο που κατορθώνει είναι να συρρικνώνει δραστικά την εγχώρια κατανάλωση» προσθέτει σε ανακοίνωσή του.
metrogreece.
 
Top