Με τρεις «ταχύτητες» στον τουριστικό τομέα και δύο «ταχύτητες» στα καταστήματα (π.χ. ταβέρνες, σούπερ μάρκετ) θα εφαρμοσθεί από την 1η Σεπτεμβρίου η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε 23% (κανονικός) από 13% (μειωμένος). Σύμφωνα με τη διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, τα τρόφιμα που παρασκευάζονται θα υπάγονται πλέον στον συντελεστή 23%, ενώ τα τυποποιημένα σε ΦΠΑ 13%.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:1. Η εστίαση γενικά υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Η διάταξη αυτή αφορά και τις υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοιπά καταλύματα, των οποίων οι υπηρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1/1/2011, με τον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (6,5%). Με στόχο την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα τουριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρόνο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες διαμονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντελεστή φόρου, από 1/9/2011, να γίνεται ως εξής:

α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.

β. Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.

γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.

2. Μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμόζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκεκριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία. Π.χ. (α) επιχείρηση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει τον μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%, (β) σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.

3. Τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.

Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες. Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κ.λπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια. Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.

Στον μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.

4. Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής. 5. Το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%).

6. Ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.

ΚΚΕ: Φορολογικές βαριοπούλες σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να χτυπά με φορολογικές βαριοπούλες τη λαϊκή οικογένεια, τα μικρά μαγαζιά και επιχειρήσεις, ενώ προστατεύει ή χαϊδεύει τους μεγάλους επιχειρηματίες στον τουρισμό και τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων» σχολίασε το ΚΚΕ

Κάλεσε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους «να απαντήσουν με κοινό αγώνα απαιτώντας να καταργηθεί το ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, να μειωθεί δραστικά η φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, να επανέλθει στο 45% ο συντελεστής για τις μεγάλες επιχειρήσεις».

ΛΑΟΣ: Οι ερασιτεχνισμοί βλάπτουν την οικονομία

Για ερασιτεχνισμούς που «βλάπτουν σοβαρά την υγεία της οικονομίας» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης.

«Από εδώ και πέρα κάνουν τόσο δύσκαμπτη τη ζωή μας ώστε για να παραγγείλεις μια γκαζόζα σε καφετέρια θα πρέπει να έχεις μαζί σου κομπιουτεράκι... Παίρνουν ένα μέτρο που δεν πρόκειται να έχει ζωή παρά μόνο λίγων εβδομάδων«, παρατήρησε.

ΣΥΝ: Καταδικάζουν σε λουκέτο τις μικρές επιχειρήσεις

Την απόσυρση του μέτρου της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση ζητεί ο ΣΥΝ Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση χαϊδεύει τους μεγαλοφοροφυγάδες και ευνοεί με φοροελαφρύνσεις τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αυξάνει την κοινωνικά άδικη έμμεση φορολογία, καταδικάζοντας σε λουκέτο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους και την οικονομία σε παρατεταμένη ύφεση».

Δημοκρατική Αριστερά: Ακατανόητη επιμονή σε αυτονόητα λαθεμένη επιλογή

«Όσο η κυβέρνηση θα επιμένει στην καταστροφική επιλογή της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, τόσο θα αυξάνονται τα λουκέτα στην αγορά, θα μεγαλώνει η ύφεση, θα οξύνεται η ανεργία», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά και συμπληρώνει: «Είναι αδιανόητη και ακατανόητη η επιμονή σε μια αυτονόητα λαθεμένη επιλογή».

Δημοκρατική Συμμαχία: Ενισχύεται η σύγχυση στην αγορά

Για δημιουργία σύγχυσης στην αγορά έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης, με αφορμή τις σημερινές διευκρινίσεις για την αύξηση του ΦΠΑ.

Ο κ. Ζαφειριάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αδυνατεί να συνειδητοποιήσει ότι το μπαράζ φόρων δεν πρόκειται να αποδώσει νέα έσοδα» και ότι το μόνο που πετυχαίνει «είναι να εξοντώνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα».

Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών: Καταστροφικό μέτρο

«Κάθε προσπάθεια ενίσχυσης των κρατικών εσόδων από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι καταστροφική για τον ελληνικό λαό και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σχολίασε το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών. «Το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει πια να αντιληφθεί ότι, με τέτοιες μεθόδους το μόνο που κατορθώνει είναι να συρρικνώνει δραστικά την εγχώρια κατανάλωση» προσθέτει σε ανακοίνωσή του

naftemporiki.
 
Top