Του Παναγιώτη Στάθη

Δεύτερη απόφαση της Δικαιοσύνης, που εκδόθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, εμπεδώνει πλέον την νομική στάση των δικαστών απέναντι σε θανάτους κρατούμενων μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Οι δικαστές νομολογούν πλέον πώς η............. αστική ευθύνη του κράτους υφίσταται και για δεύτερη φορά επιδικάζουν υψηλή αποζημίωση για θάνατο κρατούμενου από ναρκωτικά.

Σύμφωνα με την πρωτοποριακή αυτή απόφαση, η ευθύνη της πολιτείας δια των υπαλλήλων της (δεσμοφυλάκων) εδράζεται τόσο στο γεγονός ότι δεν απέτρεψαν την είσοδο των ναρκωτικών στις φυλακές όσο και στο ότι δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως πως οι κρατούμενες έκαναν χρήση στα κελιά τους.

Έτσι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδικάζει αποζημίωση 440.000 ευρώ στους γονείς και τον αδελφό νεαρής κοπέλας (180.000 σε κάθε γονέα και 80.000 στον αδελφό) για την ψυχική οδύνη που τους προκάλεσε ο θάνατος της 22χρονης κρατούμενης στις φυλακές Κορυδαλλού τα ξημερώματα της παραμονής Πρωτοχρονιάς του 2003. Η νεαρή κοπέλα που ήταν σπουδάστρια και είχε συλληφθεί για κατοχή και χρήση ναρκωτικών, πήρε ναρκωτικά στο κελί της με άλλες τρεις συγκρατούμενες της με αποτέλεσμα να πεθάνει η ίδια και άλλες δύο κρατούμενες και να πέσει σε κωματώδη κατάσταση η τρίτη. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι το αντιλήφθηκαν στις 2.30 τα ξημερώματα, αλλά πήραν μόνο την μία κρατούμενη και κλείδωσαν το κελί, με αποτέλεσμα για την ίδια να διαπιστωθεί απλώς ο θάνατός της και οι άλλες δύο να πεθάνουν αβοήθητες αφού άνοιξαν το κελί και πάλι στις 7.30 το πρωί.

Το δικαστήριο έκρινε πώς το δημόσιο έχει ευθύνη αποζημίωσης και απέρριψε ως αόριστους τους ισχυρισμούς του καθώς «τα όργανά του δεν έδειξαν την οφειλόμενη επιμέλεια και προσοχή για να αποτρέψουν τον άμεσο κίνδυνο ζωής των κρατουμένων...Οι υπάλληλοι -όπως αναφέρει η απόφαση-ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν απέτρεψαν την είσοδο των ναρκωτικών από τις δυο κρατούμενες αλλά και για το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη σοβαρής υπόνοιας ότι γίνεται διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στις φυλακές, κατά παράβαση του καθήκοντος της προστασίας της ζωής επέδειξαν πλημμελή άσκηση καθηκόντων κάτι που στοιχειοθετεί παράνομη συμπεριφορά».


capital.gr
 
Top