Την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες ταξί, από τις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας 18 Ιουλίου έως τις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης 20 Ιουλίου.

Οι ιδιοκτήτες .......αντιδρούν στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, που ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών.

Προειδοποιούν δε ότι θα πραγματοποιήσουν απεργία διαρκείας σε περίπτωση που το υπουργείο δεν κάνει δεκτά τα αιτήματά τους.

Πάντως, οι οδηγοί ταξί έχουν ταχθεί υπέρ του ανοίγματος του επαγγέλματός τους.

Μιλώντας προ ημερών στον BHMA 99,5 ο πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Ταξί, Χρήστος Πέτρου, υποστήριξε ότι με το άνοιγμα του επαγγέλματος θα μειωθούν τα κόμιστρα ώς και 20% και θα αναβαθμιστεί το επίπεδο των υπηρεσιών.

Ο κ. Πέτρου κατήγγειλε, επίσης, ότι οι ιδιοκτήτες «έχουν εξαφανίσει την εργοδοτική εισφορά» με αποτέλεσμα οι οδηγοί να καταβάλλουν και την εργατική και την εργοδοτική εισφορά, ενώ έκανε λόγο και για συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας. «Δουλεύουμε 12ωρες βάρδιες και οι κύριοι δηλώνουν ότι δουλεύουμε πενθήμερο και οκτάωρο» είχε πει.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για την απελευθέρωση των ταξί που είχε συντάξει ο προκάτοχός του Δ.Ρέππας και το οποίο έθετε μια σειρά από προϋποθέσεις για το άνοιγμα του κλάδου.

Ο κ. Ραγκούσης εξήγησε ότι στο πλαίσιο του Ν. 3919/2011 «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων» η απελευθέρωση του ταξί ισχύει ήδη από τις 2 Ιουλίου.

Μάλιστα, είχε ανακοινώσει ότι σύντομα το υπουργείο θα προσδιορίσει τους τρόπους με τους οποίους κάποιος θα απευθύνεται στην Περιφέρεια προκειμένου να αποκτά άδεια ταξί.

Ουσιαστικά «έδειξε» εμμέσως προς την πλευρά των Περιφερειών αναφορικά με το ποιος θα καθορίζει τον αριθμό των ταξί που θα κυκλοφορούν σε κάθε περιοχή, ενώ προσέθεσε ότι ειδική μέριμνα θα υπάρξει για ορισμένες απομονωμένες ή με έντονη εποχικότητα περιοχές.

Αντίθετα οι ιδιοκτήτες ζητούν να εφαρμοστεί στην πράξη το Προεδρικό Διάταγμα που είχε ανακοινώσει ο κ. Ρέππας και το οποίο, όπως σημειώνουν, έχει πάρει την έγκριση της Τρόικας, έχει περάσει από την Κυβερνητική Επιτροπή και αποτελεί την βάση για συζήτηση και διαπραγμάτευση του ανοίγματος, αλλά με σαφείς κανόνες και πληθυσμιακά κριτήρια.
Newsroom ΔΟΛ
 
Top