Του Δημήτρη Ζάντζα

Διορθωτικά κινήθηκε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά τα υψηλά κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας τόσο στις τράπεζες, όσο και σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν .....αναμενόμενη την κατοχύρωση κερδών στον κλάδο των τραπεζών, μετά από άνοδο 24% την προηγούμενη εβδομάδα, αποδίδοντας σε αυτή την τάση κατά κύριο λόγο, και λιγότερο στην -επίσης αναμενόμενη- υποβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s, τις σημερινές πιέσεις.

Μάλιστα, με δεδομένη την πίεση που έχει δεχθεί για παρατεταμένο διάστημα η ελληνική αγορά, εκτιμούν ότι το Χ.Α. έχει τη δυνατότητα να διαφοροποιηθεί στο εξής από το κλίμα που δημιουργεί στα χρηματιστήρια του εξωτερικού το τέλμα των διαπραγματεύσεων για το αμερικανικό χρέος, με την προϋπόθεση, όπως σημειώνουν, ότι η ανησυχία των αγορών δεν θα κλιμακωθεί ανεξέλεγκτα.

Όπως εξηγούν, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα είναι εξαιρετικά θετικές για την Ελλάδα, τόσο για την οικονομία όσο και για τη χρηματιστηριακή αγορά, υπογραμμίζουν ωστόσο σε όλους τους τόνους ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση του κλίματος ομαλότητας αποτελεί η απαρέγκλιτη εφαρμογή όσων έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, η ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Οι συνεδριάσεις των επόμενων ημερών πιθανότατα θα συνεχίσουν να χαρακτηρίζονται από υψηλή μεταβλητότητα, εκτιμούν, ενώ ζητούμενο παραμένει η διατήρηση του τζίρου σε υψηλά επίπεδα, άνω των 100 εκατ. ευρώ, ώστε αφενός να «απορροφάται» η προσφορά και, αφετέρου, να καθίσταται εμφανέστερος ο προσανατολισμός της αγοράς.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,33% στις 1.269,04 μονάδες, μετά από εναλλαγές προσήμου και διακύμανση 25 περίπου μονάδων.

Τη Δευτέρα διακινήθηκε στο Χ.Α. όγκος 36,92 εκατ. τεμαχίων, αξίας 106,34 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 18,61 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές), ενώ συνολικά 88 μετοχές έκλεισαν τη διαπραγμάτευση με κέρδη, 64 υποχώρησαν και 128 διατηρήθηκαν αμετάβλητες.

Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε στις 948,11 μονάδες, με απώλειες 3,84% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Αναλυτικά στον FTSE20, ξεχώρισε εκ νέου η ATE με άνοδο 12,66% στα 0,89 ευρώ, ακολούθησαν οι μετοχές των ΟΤΕ και Τ.Τ. που ενισχύθηκαν 1,71% και 1,45% στα 5,95 και 2,80 ευρώ, ενώ κέρδη άνω του 1% σημείωσαν και οι τίτλοι των ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος, στα 11,94 και 5,01 ευρώ αντίστοιχα. Θετικό πρόσημο και για τη Motor Oil που έκλεισε ενισχυμένη 0,25% στα 8,00 ευρώ.

Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η Alpha Bank υποχωρώντας 6,11% στα 3,38 ευρώ, ακολούθησαν οι ΕΤΕ και Τρ. Κύπρου με απώλειες 4,48% και 4,15% στα 5,12 και 1,85 ευρώ, ενώ σε ποσοστό περί του 3,6% υποχώρησαν οι Ελλάκτωρ και MIG. Για τις μετοχές των Eurobank και Τρ. Πειραιώς οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε 2,86% και 1,96%, πτωτικά ακολούθησαν οι Marfin Popular Bank (-1,67%) και ΕΛΠΕ (-1,05%), ενώ με απώλειες μικρότερες του 1% ολοκλήρωσαν τη διαπραγμάτευση οι τίτλοι των Coca-Cola 3E, Βιοχάλκο, Τιτάν, ΔΕΗ και Jumbo.


capital.gr
 
Top