Στο Παρίσι, στα γραφεία της BNP Paribas συναντώνται την Τετάρτη ανώτατα διοικητικά στελέχη μεγάλων ευρωπαικων τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών ομίλων σε μια προσπάθεια να βρουν λύση ως προς τους όρους συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.......Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι εκπρόσωποι των τραπεζών θα συνεχίζουν τις συζητήσεις πάνω στην γαλλική πρόταση για τη διαμόρφωση ελκυστικότερων όρων για τη συμμετοχή των ιδιωτών. Πρόκειται για την πρώτη σε μια σειρά συναντήσεων που αναμένεται να υπάρξουν, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μέχρι την εξεύρεση της τελικής λύσης.

Το θέμα προς συζήτηση αφορά το ποσοστό των τίτλων που θα μετακυλιστούν (rollover), το ύψος των επιτοκίων των νέων τίτλων, πιθανή επαναγορά ελληνικών ομολόγων και άλλα τεχνικά θέματα.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, ενώ από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχει η Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την εξέυρεση λύσης.

Σύμφωνα με την γαλλική πρόταση, για κάθε 100 μονάδες ελληνικού χρέους που λήγει από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι και τα μέσα του 2014, οι ομολογιούχοι θα λαμβάνουν τις 30 μονάδες σε ρευστό και τις 50 μονάδες σε 30ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου με επιτόκιο ίσο με 5,5% συν ένα επιπρόσθετο επιτοκιακό περιθώριο από 0% μέχρι 2,5% κατά μέγιστο όριο και 20 μονάδες σε ομόλογα μηδενικού κουπονιού (zero coupon) από τη Γερμανία ή άλλες χώρες, με πιστοληπτική διαβάθμιση «ΑΑΑ», τα οποία θα εγγυόνται την πληρωμή του κεφαλαίου των 30ετών ελληνικών ομολόγων στη λήξη.

Τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι δύσκολα θα συγκεντρωθεί το ποσό των 30-35 δισ. ευρώ στο οποίο ανέρχεται η συμμετοχή των ιδιωτών στο πλαίσιο του νέου δανεισμού. Για το λόγο αυτό συζητείται είτε η αύξηση του ποσοστού που πρόκειτια να μετακυλιστεί (αντί για 50% π.χ. σε 70% των ομολόγων που λήγουν) είτε η διεύρυνση των τίτλων που συμμετέχουν μέχρι και το 2020.

Οι έλληνες ιδιώτες επενδυτές πάντως, που έχουν κάνει αποδεκτή τη γαλλική πρόταση, θα συμμετέχουν κατά το 1/3. Συνολικά οι ελληνικές τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλισιτκές εταιρείες υπολογίζεται ότι κατέχουν τίτλους που λήγουν μέχρι το 2014 της τάξεως 9-12 δισ. ευρώ.
tovima.
 
Top