Σε επίπεδο-ρεκόρ σκαρφαλώνουν τα ασφάλιστρα κινδύνου των κρατικών ομολόγων Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, όσο δεν επιτυγχάνεται συμφωνία για την εθελοντική μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων στο .....πλαίσιο του νέου πακέτου στήριξης. Την ίδια ώρα, στην Ιταλία μεταφέρονται οι φόβοι για την ευστάθεια της ευρωζώνης με την απόδοση των δεκαετών ομολόγων του ιταλικού δημοσίου, να φτάνει στο επίπεδο ρεκόρ του 5,25% ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνο σημειώνει απώλειες άνω του 2%. Τα 5ετή ελληνικά CDS κινούνται πάνω από τις 2.200 μονάδες.Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς με το αντίστοιχο γερμανικό διευρύνθηκε στις 1.395 μονάδες, από 1.372 το πρωί, ενώ η απόδοση υποχώρησε ελαφρά στο 16,90% από 17,05%.

Σημειώνεται ότι ο τίτλος διαπραγματεύεται στο 55% περίπου της ονομαστικής αξίας, υποδηλώνοντας «κούρεμα« 45%.

Στο 2ετές ομόλογο, η απόδοση υποχώρησε στο 29,46% από το επίπεδο-ρεκόρ του 30,32% την Παρασκευή.

Τα αντίστοιχα συμβόλαια στην Πορτογαλία ανήλθαν στις 987,5 μονάδες (57% πιθανότητες για χρεοκοπία) και στις 883 μονάδες στην Ιρλανδία.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες σε κεφάλαια των τραπεζών τους, στις περιπτώσεις που αυτές αποτύχουν να περάσουν τις ασκήσεις αντοχής (stress tests) και δεν μπορέσουν να προσελκύσουν χρήματα από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό προβλέπεται σε έγγραφο, το οποίο θα κληθούν να εγκρίνουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στο συμβούλιο Ecofin την ερχόμενη Τρίτη, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερ σε δημοσίευμά του. Τα αποτελέσματα των stress tests - διεξάγονται από τον περασμένο Μάρτιο σε 91 ευρωπαϊκές τράπεζες - αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (European Banking Authority).
athina984.
 
Top