Σε δεύτερες σκέψεις προχωρά η κυβέρνηση για τον επαναπροσδιορισμό και μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Παντελή Οικονόμου, στο τραπέζι βρίσκεται ήδη η καθιέρωση δύο συντελεστών ΦΠΑ.....10% και 20% αντίστοιχα, μειωμένοι δηλαδή κατά τρεις μονάδες από τα σημερινά επίπεδα του κανονικού συντελεστή 23% και του χαμηλού 13%.

Διευκρίνισε μάλιστα ότι οι αλλαγές στο ΦΠΑ δεν θα αφορούν μόνο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που εντάσσονται σ' αυτόν αλλά και στα ακίνητα.

Από το βήμα της Βουλής, ο κ. Οικονόμου, παραδέχτηκε ότι το πρώτο εξάμηνο τα έσοδα δεν πήγαν καλά, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τα νούμερα - όπως είπε - θα βγουν το δεύτερο εξάμηνο, και δεν θα υπάρξει συζήτηση για πρόσθετα μέτρα τον Οκτώβριο.

Την υστέρηση των εσόδων του κρατικού Προϋπολογισμού σε επίπεδο εξαμήνου έναντι του στόχου της κυβέρνησης κατά 3.016 εκατ., επιβεβαιώνουν τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 12.747 εκατ. έναντι στόχου 10.374 εκατ.

Εν τω μεταξύ, πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια -τυχερά και μη- προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, τονίζοντας πως η ρύθμιση, η οποία περιέχεται στο πολυνομοσχέδιο δεν συνιστά ολοκληρωμένη πολιτική στον συγκεκριμένο χώρο.

Με την τοποθέτησή του αυτή ο κ. Οικονόμου απάντησε προς την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου, η οποία νωρίτερα κατά την εξέταση του πολυνομοσχεδίου τοποθετήθηκε αρνητικά για την ρύθμιση λέγοντας πως τάσσεται εναντίον της γενίκευσης του τζόγου και προσθέτοντας πως είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος. Σε κάθε περίπτωση εξήγησε πως η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία καθώς τελούμε υπό καθεστώς χρονικών πιέσεων αλλά και των προβλέψεων για την εξασφάλιση εσόδων.

Ακόμη ο κ. Οικονόμου κατέθεσε στην Επιτροπή τριάντα τροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο, που, όπως είπε, είναι απόρροια των εποικοδομητικών παρατηρήσεων βουλευτών.

athina984.
 
Top