Υπερήφανος δήλωσε ότι αισθάνεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, γιατί διαπίστωσε το υψηλό φρόνημα και ηθικό, αλλά και τον υψηλό βαθμό επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των κυπριακών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υπουργός, ο οποίος συναντήθηκε στο Γενικό Επιτελείο της Εθνικής Φρουράς με τον Κύπριο ομόλογο του Δημήτρη Ηλιάδη, εξέφρασε............. τη βεβαιότητα ότι γρήγορα η Εθνική Φρουρά θα απορροφήσει και θα ενσωματώσει δημιουργικά και αποτελεσματικά το τραυματικό σοκ από την τραγωδία στη ναυτική βάση.

Στους επιτελείς που μας ενημέρωσαν, είπε ο κ. Μπεγλίτης, βρήκα τα στελέχη εκείνα με τον υψηλό επαγγελματισμό, "αλλά πάνω από όλα με την αγωνιστική ψυχή για να αντιμετωπίσουμε ανά πάσα στιγμή, όταν και εάν τελικά δημιουργηθούν συνθήκες απειλής, την τουρκική απειλή"

Ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι "η απειλή αυτή δεν είναι θεωρητική, είναι υπαρκτή και το βλέπουμε στο Αιγαίο και το βλέπουμε και στην Κύπρο δια της κατοχικής παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974".

Ο κ. Μπεγλίτης εξέφρασε τη συγκίνηση του, που βρίσκεται στην Κύπρο και δήλωσε ότι μεταφέρει τα πιο βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης, συμπαράστασης και συμπαράταξης της Ελλάδας, του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, της κυβέρνησης και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας.

Ανέφερε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής, αλλά η συγκυρία το έφερε να συμπίπτει η παρουσία του με ένα τραγικό συμβάν, την πρόσφατη καταστροφή μετά από έκρηξη στη ναυτική βάση, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια γενναίων στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είπε ότι η συγκίνηση του είναι μεγάλη, γιατί ζει τη μεγάλη συναισθηματική φόρτιση που αισθάνεται η κυπριακή κοινωνία. Όμως, επεσήμανε "θέλω να στείλω το μήνυμα ότι αυτές οι ώρες είναι ώρες ψυχραιμίας, ώρες κοινωνικής ευθύνης, να παλέψουμε μαζί, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία. για να υπερβούμε την κρίση".

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός μεταξύ άλλων υπογράμμισε:

-Η συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη, η περιφερειακή, η διεθνής, η ευρωπαϊκή, αλλά και η εσωτερική. Η οικονομική και κοινωνική συγκυρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο είναι εξαιρετικά δύσκολη.

-Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε αυτή η κρίση να καταβάλει και να καταπονήσει το εθνικό μας φρόνημα . Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε "σε φωνές, που μπορεί συναισθηματικά να αναδεικνύουν την απόγνωση αυτής της περιόδου, να πλήξουν τους δημοκρατικούς θεσμούς , να πλήξουν τις αντοχές και την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

-Ενότητα, εθνική συναίνεση και συνεννόηση είναι όχι απλώς αιτήματα, είναι προϋποθέσεις για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Ο κ. Μπεγλίτης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδος θα σταθούν δίπλα στον κυπριακό ελληνισμό, δίπλα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην κυβέρνηση, στις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου "για ξεπεράσουμε μαζί αυτό το επώδυνο ψυχολογικό και κοινωνικό σοκ".

Επίσης, είπε ότι στους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, τους οποίους θα συναντήσει αύριο, θα μεταφέρει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης το μήνυμα ότι "αυτό που απαιτείται είναι ψυχική ενότητα, κοινωνική ενότητα, ευρύτερη συναίνεση, κρατώντας ο καθένας τις απόψεις, τις διαφωνίες, ή τις ενστάσεις του. Δεν αντέχουμε διαχωρισμούς και δεν αντέχουμε εντάσεις και κοινωνικές αναταράξεις".

Καταλήγοντας ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι μέσα από τις συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του "θα επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο στρατιωτικής και αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, η έμπρακτη με άλλα λόγια αλληλεγγύη, συμπαράσταση και συμπαράταξη".

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης τόνισε ότι "η Ελλάδα είναι εδώ και μέσα από κοινές δυσκολίες ενώνουμε δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά".

Η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος "είναι δύναμη, είναι κουράγιο, είναι συμπαράσταση, είναι συμπαράταξη για να προχωρήσουμε με νέες δυνάμεις, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να ανεβάσουμε ξανά την πορεία της Κύπρου προς τη σωστή κατεύθυνση", υπογράμμισε ο Κύπριος υπουργός.

Απόψε ο κ. Μπεγλίτης θα παραστεί σε εκδήλωση για τους αγνοουμένους, στην οποία θα μιλήσουν ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο πρόεδρος της Βουλής Γ. Ομήρου.

athina984.
 
Top