Την ανάγκη άμεσης προώθησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να μην αποτύχει το οικονομικό πρόγραμμα, τόνισε ο Πόουλ Τόμσεν, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Τρόικα, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα για την Ελλάδα. Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΔΝΤ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αργά σήμερα το απόγευμα, 3,75% ύφεση περιμένει ο ..........οργανισμός για φέτος του ΑΕΠ αντί για 3% που ήταν η αρχική του εκτίμηση. Ενώ όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξετάζει διάφορα σενάρια για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμα και η παραμικρή παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα θα διατηρήσει το ΑΕΠ πάνω από το 150% και άρα θα είναι μη βιώσιμο.

Το ίδιο συμπέρασμα, λέει το ΔΝΤ, θα υπάρξει αν τα spread παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η έξοδος της χώρα στις διεθνής αγορές θα είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη.

Ωστόσο το ίδιο το ΔΝΤ δεν δείχνει να ανυπομονεί καθόλου για το ότι το χρέος θα εξακοντιστεί "προσωρινά" στος 170% του ΑΕΠ τα αμέσως επόμενα χρόνια. Η Έκθεση που είναι φυσικά γραμμένη στη στεγνή γλώσσα των τεχνοκρατών και των οικονομικών συμβούλων, κάνει μια κυνική συσχέτηση της ανεργίας με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Τα διαρκώς αυξανόμενα επίπεδα ανεργίας, σημειώνει το ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τις πιο φιλικές προς την εργοδοσία συλλογικές συμβάσεις, θα μειώσουν το κόστος εργασίας.


Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις ο Πόουλ Τόμσεν δήλωσε: "Οι μεταρρυθμίσεις κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι άμεση η ανάγκη επανεξέτασής τους. Για μια περαιτέρω πρόοδο της μείωσης του ελλείμματος, η Ελλάδα χρειάζεται να να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις."

Επιπρόσθετα τόνισε ότι: "το εύρος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι πολύ εντυπωσιακό. Υπάρχει μόλις ένα μικρό μέρος της κοινωνίας που δεν επηρεάζεται. Είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, που επιζητά ορισμένες θυσίες, αλλά το βάρος της προσαρμογής είναι η δίκαιη κατανομή."

"Αυτό που δείχνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους είναι μια δυνητική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση είναι πολύ πιο αργή, αν δεν ληφθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ... και εάν αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν λαμβάνουν χώρα, ναι τότε το χρέος δεν πρόκειται να είναι βιώσιμο.", υπογράμμισε σχετικά με το ελληνικό χρέος.

"Tο θέμα είναι ότι οι διαρθρωτικές μεταρυθμίσεις χρειάζονται για να αποκατασταθεί η δυναμική ανάπτυξης μόλις αυτή η δημοσιονομική προσαρμογή, μας ξεπεράσει."

Σχετικά με την οικονομία

"Η οικονομία βρίσκεται στο στάδιο της εξισορρόπησης. Οι μισθοί της βιομηχανίας είναι κάτω από το 7%, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος έχει βελτιωθεί περίπου 8% και οι εξαγωγές του μεταποιητικού τομέα έχουν αυξηθεί κατά 22%. Ο πληθωρισμός, αν προσαρμοστεί με την επίδραση της αύξησης της φορολογίας, κινείται σε καλά επίπεδα, κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ", δήλωσε ο Π. Τόμσεν.

Όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα και την πορεία της Ελλάδας, "αυτή είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό είναι το πώς μια χώρα, ενταγμένη σε μια νομισματική ένωση, βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι σαφώς σε καλό δρόμο. "

Σχετικά με τη "νέα δόση", την καυτή πατάτα για την ελληνική οικονομία δηλαδή, ο Τόμσεν δήλωσε τα εξής, "είμαστε στο στάδιο της συζήτησης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (PSI). Θα υπάρξει κάποια μορφή PSI. "

"Δεν υπάρχει κανένα αίτημα για ένα νέο πρόγραμμα. Έχουμε ήδη ένα πρόγραμμα εκεί, υπάρχει ένα σημαντικό ποσό από μη εκταμιευθέντα χρήματα από το ΔΝΤ στο πλαίσιο
αυτού του προγράμματος. "

enet.
 
Top