Με εξαιρετικά σχόλια αναφέρθηκε στο ν/σ για την εκπαίδευση και τις αλλαγές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Πρόκειται για «άλμα δεκαετιών», τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως ........είναι αναπόφευκτες οι αντιδράσεις, λέγοντας: «Κάθε μεγάλη αλλαγή, ξεβολεύει όλους αυτούς που είχαν συνηθίσει στα πράγματα ως είχαν μέχρι σήμερα».

Ωστόσο, επεσήμανε πως είναι μεταρρύθμιση ιστορικών διαστάσεων και έκανε έκκληση στις πανεπιστημιακές αρχές να στηρίξουν αυτές τις αλλαγές.

Οικονομία

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εισηγήθηκε τα εξής:

«Χθες, Δευτέρα, συνεδρίασε το Eurogroup. Με καθυστέρηση μεγάλη, γίνεται όλο και ευρύτερα κατανοητή η θέση που εξαρχής υποστηρίξαμε σε σχέση με την κρίση χρέους που έπληξε τη χώρα μας πρώτη.

Όπως γνωρίζετε, έχω αποστείλει και σχετική επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Γιούνκερ, που χθες δόθηκε στη δημοσιότητα.

Εξαρχής, υποστηρίξαμε ότι η κρίση που έπληξε την Ελλάδα οφείλεται μεν σε σοβαρά δικά μας σφάλματα και χρόνιες αδυναμίες, αλλά ήταν και είναι παράλληλα μια κρίση που αφορά το ίδιο το ευρώ.

Εξαιτίας της προηγούμενης αναξιοπιστίας της χώρας μας, πολλοί θεωρούσαν στην αρχή πως η επιχειρηματολογία μας ήταν ένα είδος άλλοθι, μια υπεκφυγή, για να αποφύγουμε τις δικές μας ευθύνες.

Όλοι αντιλαμβάνονται πια ότι δεν είναι έτσι.

Και αυτό γιατί έχουν πια πεισθεί για την πολιτική μας βούληση να αλλάξουμε την χώρα προς το καλύτερο.

Η Ευρώπη συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο -με καθυστέρηση δυστυχώς- πως το πρόβλημα είναι ευρύτερο.

Με αιχμή την Ελλάδα, και άλλες χώρες πια, η κρίση αυτή συνιστά μια γενικότερη αμφισβήτηση του ευρώ από τις αγορές, σε συνδυασμό βέβαια με κάθε λογής κερδοσκοπικά παιχνίδια, στα οποία επιδίδονται αδιαφανή χρηματοοικονομικά σχήματα που αφέθηκαν ανεξέλεγκτα και εκτός ρύθμισης στο πλαίσιο της άναρχης παγκοσμιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Εξαρχής, είπαμε ότι χρειάζεται συνολική και ευρωπαϊκή λύση.

Προτείναμε λύσεις, όπως αυτή των ευρωομολόγων.

Δεύτερον, μιλήσαμε για την ανάγκη διαφάνειας και εξυγίανσης αλλά και συμμετοχής του τραπεζικού, του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην επίλυση της κρίσης.

Και τρίτον, είπαμε ότι, σε επίπεδο κρατών-μελών - όπου χρειάζεται μια σωστή, υπεύθυνη διαχείριση των δημοσιονομικών μας, για να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων - χρειάζεται παράλληλα και ένα ευρύτατο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης.

Σε μια Ευρώπη με καθολική κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων, οι θέσεις μας αυτές δυστυχώς, δεν ακούστηκαν εγκαίρως.

Με αποτέλεσμα οι αποφάσεις που έχει λάβει η ΕΕ να είναι μεν ιστορικές, και η σκληρή δική μας διαπραγμάτευση καθοριστική, σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι τώρα, αλλά να είναι ταυτόχρονα πάντα ανεπαρκείς και καθυστερημένες σε σχέση με τις όλο και πιο απρόβλεπτες και φοβικές αντιδράσεις των αγορών, όπως και των συστημικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη.

Η Ευρώπη έχει όλες τις δυνατότητες να λύσει και αποτελεσματικά και δίκαια και αναπτυξιακά το πρόβλημα.

Σε αντίθεση με αυτό που ορισμένοι ισχυρίζονται, είναι ακριβώς η συνέπειά μας που μας δίνει το διαβατήριο για να διαπραγματευόμαστε και να ακούγονται πια όλο και περισσότερο οι απόψεις μας.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν συνεχίζαμε την αναξιοπιστία του παρελθόντος, θα μας είχαν όλοι εγκαταλείψει προ πολλού.

Και θα έλεγαν πολύ εύκολα ότι, η Ελλάδα είναι το πρόβλημα. Και θα μας φόρτωναν αδίκως ακόμα περισσότερα βάρη - ως άλλοθι - για τα βαθύτερα προβλήματα της ευρωζώνης.

Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, και θα συνεχίσω προσωπικά, τον αγώνα αυτόν με συνεχείς πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους της χώρας, προς το συμφέρον της Ελλάδας, προς το συμφέρον της Ευρώπης.

«Εκδίκαση Πράξεων Διαφθοράς Πολιτικών και Κρατικών Αξιωματούχων»

«Αν κάτι ενοχλεί τους Έλληνες πολίτες αλλά και εμάς πρώτους ως προοδευτική δύναμη, είναι πάνω από όλα η συνεχής αίσθηση ατιμωρησίας που έχει κυριαρχήσει στην Ελληνική κοινωνία.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτή η κυβέρνηση, η εκτελεστική εξουσία δηλαδή, κάνει ό,τι περνά από το χέρι της σε όλα τα επίπεδα, για να συμβάλει στην διαφάνεια, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην απονομή της δικαιοσύνης, παρά τα σοβαρά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής που δεν επιτρέπουν να έχουμε πάντα τα βέλτιστα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η δικαιοσύνη πρέπει με τη σειρά της να κάνει το καθήκον της.

Το έχω επισημάνει κατ' επανάληψη.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα υπολείπονται των προσδοκιών μας, αλλά και των προσδοκιών και της απαίτησης της Ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα, ήρθε η ώρα να παρέμβουμε ξανά νομοθετικά, για να εξασφαλίσουμε δια της νομοθετικής οδού πια, ότι οι πιο σοβαρές υποθέσεις, αυτές που αφορούν πράξεις διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, αλλά και όλα τα αδικήματα τα οποία στρέφονται κατά ιδιαιτέρως μεγάλου αριθμού πολιτών ή είναι εξαιρετικού δημοσίου ενδιαφέροντος, θα εκδικάζονται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Αυτή τη μάχη θα τη συνεχίσουμε με κάθε τρόπο».

Εγκρίθηκε το ν/σ για άμεση εκδίκαση πολιτικών

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα δικάζονται με διαδικασίες εξπρές τα πολιτικά πρόσωπα για αδικήματα διαφθοράς, τα οποία δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, το νομοσχέδιο για την «εκδίκαση πράξεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, θα δικάζονται με διαδικασίες εξπρές οι υπουργοί, υφυπουργοί κ.λπ. για αδικήματα διαφθοράς τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι τη ιδιότητάς τους και τα οποία (αδικήματα) δεν υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα τεθεί από αύριο σε δημόσια διαβούλευση.

www.kathimerini.gr
 
Top