Έκκληση για συναίνεση ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ απηύθυνε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τηλεοπτικό του διάγγελμα στο αμερικανικό έθνος.

Ο Ομπάμα κατηγόρησε......... τους Ρεπουμπλικάνους για το γεγονός ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία για την αντιμετώπιση του οικονομικού ελλείμματος και προειδοποίησε για τον «ανυπολόγιστο κίνδυνο» της στάσης πληρωμών που βρίσκεται προ των πυλών.

Ζήτησε να υπάρξει αποτελεσματικό σχέδιο και όχι μια περιστασιακή λύση που θα επαναφέρει το πρόβλημα ύστερα από έξι μήνες με κίνδυνο, μάλιστα, να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Η αποτυχία να βρεθεί λύση για το έλλειμμα και το χρέος μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας και να βλάψει σοβαρά την αμερικανική οικονομία, προειδοποίησε ο Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν υποχρέωση να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να λάβουν μέτρα.

«Η χρεοκοπία είναι ένα ανεύθυνο και ριψοκίνδυνο αποτέλεσμα αυτού του διαλόγου. Θα διακινδυνεύαμε να προκαλέσουμε μία βαθιά οικονομική κρίση, μία κρίση που θα είχε προκληθεί σχεδόν αποκλειστικά από την Ουάσινγκτον» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η πρώτη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ θα επηρέαζε άμεσα τις ζωές των απλών Αμερικανών, επειδή η κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να καταβάλει τα μηνιαία επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης, τα επιδόματα των βετεράνων, τις συντάξεις και να τηρήσει τα συμβόλαια που έχει συνάψει με χιλιάδες επιχειρήσεις.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική μας ικανότητα, οδηγώντας τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο να αναρωτιούνται κατά πόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μία καλή επενδυτική επιλογή. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών θα ανέβουν στα ύψη, όπως άλλωστε και τα στεγαστικά δάνεια ή εκείνα που αφορούν στις αγορές αυτοκινήτων, πράγμα που σημαίνει τεράστια αύξηση των φόρων για τον αμερικανικό λαό» είπε ο Ομπάμα.

«Έχω ενημερώσει τους ηγέτες και των δύο κομμάτων ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβασμό μέσα στις επόμενες ημέρες που να μπορεί να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, έναν συμβιβασμό που να μπορώ να υπογράψω» είπε και πρόσθεσε «είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό τον συμβιβασμό».

Η λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους θα πρέπει να βρεθεί έως τις 2 Αυγούστου, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι είναι πιθανόν, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, να προχωρήσουν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ εάν διαφανεί οποιαδήποτε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων.

Ο Ομπάμα επέκρινε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους που ζητούν να υπάρξουν τεράστιες περικοπές στον προϋπολογισμό μέσω της μείωσης των κοινωνικών δαπανών προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι και αντιτίθενται στις εκκλήσεις του Λευκού Οίκου για μία «ισορροπημένη» συμφωνία που θα περιελάμβανε και τις πιο εύρωστες εταιρίες και ιδιώτες, περικόπτοντας ταυτόχρονα τις φοροαπαλλαγές.

«Ο αμερικανικός λαός μπορεί να ψήφισε μία πολωμένη κυβέρνηση, αλλά δεν ψήφισε μία δυσλειτουργική κυβέρνηση» είπε ο Ομπάμα.

Απαντώντας στον Αμερικανό πρόεδρο ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ, επανέλαβε την απόρριψη από το κόμμα του του σχεδίου που προτείνει ο πρόεδρος, λέγοντας ότι η αποκαλούμενη «ισορροπημένη» προσέγγιση σημαίνει: «ξοδεύουμε περισσότερα...πληρώνετε περισσότερα».

«Η πικρή αλήθεια είναι ότι πρόεδρος ήθελε μία λευκή επιταγή πριν από έξι μήνες και θέλει μία λευκή επιταγή και σήμερα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» είπε ο Μπένερ.

Πάντως, οι αναλυτές τονίζουν ότι το διάγγελμα του Ομπάμα είχε στόχο περισσότερο τους ψηφοφόρους παρά να καθησυχάσει τις αγορές.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό
 
Top