Οι εξελίξεις στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, η εφαρμογή των μέτρων του μεσοπρόθεσμου καθώς και η πορεία των εσόδων θα βρεθούν στο μικροσκόπιο του κλιμακίου της τρόικας που βρίσκεται στην Αθήνα. Στις 09.30 ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η πρώτη .........συνεδρίαση για τη συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Την ίδια ώρα, πυρετώδεις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της έναρξης της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί την Τετάρτη με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας Βασίλη Ράπανο, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, την Τετάρτη στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ συναντάται με κορυφαίους εκπροσώπους της γερμανικής βιομηχανίας στο πλαίσιο ενός επενδυτικού συνεδρίου για τη χώρα μας με στόχο την ενθάρρυνση των επενδύσεων και της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας πιθανόν να αποδειχθεί ατελέσφορο εκφράζει ανάλυση του πρακτορείου Reuters, σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι ουραγός στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και η Αθήνα δείχνει «διαχρονική» ανικανότητα στην κατάρτιση ολοκληρωμένων αναπτυξιακών σχεδίων.

Ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχει στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να δημιουργηθεί η αναγκαία αναπτυξιακή βάση για την εξυπηρέτηση του υπέρογκου χρέους. Πέραν των διακηρύξεων «τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν σε έργα υποδομών θα είναι πολύ λίγα για τα επόμενα δύο χρόνια».

Επίσης σημειώνεται ότι πολλά από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα καθυστερούν καθώς έχουν παγώσει οι χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες. Το άρθρο του Reuters καταλήγει ότι «τις παθογένειες αυτές θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει η «ομάδα κρούσης» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που εγκατασταθεί σύντομα στην Αθήνα».
athina984.
 
Top