Σε δόσεις θα μπορούν να καταβάλλουν το ΦΠΑ οι υπόχρεοι από τις 14 Ιουλίου, σύμφωνα με απόφαση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο εφαρμογής διάταξης του προηγούμενου φορολογικού νόμου (ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο) περί τμηματικής εξόφλησης του συγκεκριμένου φόρου.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ......και οι επιτηδευματίες από την ημερομηνία αυτή θα μπορούν να υποβάλλουν τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μέσω του TaxisNet και να καταβάλουν το φόρο σε τρείς μηνιαίες δόσεις.

Η επικείμενη υπουργική απόφαση, θα προβλέπει την καταβολή του 40% του φόρου με την υποβολή της δήλωσης, το υπόλοιπο 30% τον επόμενο μήνα και το άλλο 30% τον μεθεπόμενο.

Το μέτρο αφορά τον ΦΠΑ που καταβάλλουν 1,5 εκατομμύριο μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και όλες οι μεγάλες εταιρείες στο Δημόσιο. Σήμερα όσοι τηρούν βιβλία Α και Β κατηγορίας, δηλαδή οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεούνται να καταβάλλουν τον ΦΠΑ που εισπράττουν από τις συναλλαγές τους κάθε τρίμηνο στην εφορία.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ κάθε μήνα.

Με το νέο μέτρο θα μπορούν να καταβάλλουν, και οι δύο κατηγορίες, το 40% του φόρου με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης και τα υπόλοιπο ποσό σε δύο μηνιαίες δόσεις.

Οι επιχειρήσεις που αποδίδουν ΦΠΑ κάθε μήνα θα μπορούν πλέον να τον πληρώνουν σε τρεις δόσεις, στην αρχή, στη μέση και στο τέλος του μήνα. Έτσι αποσυνδέεται ο χρόνος υποβολής της περιοδικής δήλωσης με την πληρωμή του φόρου.
marketbeast.
 
Top