«Η προστασία και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί μέτρο αυτοπροστασίας για το ευρώ ως διεθνές νόμισμα, ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για την Ευρωζώνη, ως οικονομική και πολιτική οντότητα», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος μιλώντας.................



 στην Ουάσιγκτον

Ο μαραθώνιος των συναντήσεων και διαβουλεύσεων που έχει ο υπουργός στην αμερικανική πρωτεύουσα ξεκίνησε από την έδρα του ΔΝΤ, όπου ο κ. Βενιζέλος, συνοδευόμενος από τον Έλληνα εκπρόσωπο, καθηγητή Π. Ρουμελιώτη, συνάντησε τους εκτελεστικούς διευθυντές του ταμείου που εκπροσωπούν τη Λ.Δ. της Κίνας (Luo), την Ιταλία (Sadun), τη Γαλλία (Fayolle) και τις ΗΠΑ (Rediker).

Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF), κ. Charles Dallara και το επιτελείο του. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην έναρξη της διαδικασίας εφαρμογής των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου και στο σχήμα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Η διαδικασία αυτή τελεί τώρα πλέον υπό τον έλεγχο της Ελληνικής Δημοκρατίας και η πρώτη σχετική σύσκεψη εργασίας σε διεθνές επίπεδο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουλίου στην Αθήνα.

Στο κτίριο του IIF ο κ. Dallara ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να απευθύνει έναν σύντομο χαιρετισμό σε συνάντηση στελεχών του διεθνούς οργανισμού που συμμετείχαν σε σεμινάριο σχετικό με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Στην ομιλία του, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις ασύμμετρες απειλές των οίκων αξιολόγησης και στην απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, σε συνδυασμό με την αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων.

«Η προστασία και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους αποτελεί μέτρο αυτοπροστασίας για το ευρώ ως διεθνές νόμισμα, ως κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά και για την Ευρωζώνη, ως οικονομική και πολιτική οντότητα», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Χρειαζόμαστε τη στήριξη και τη δέσμευση του ΔΝΤ, χρειαζόμαστε την πλήρη εφαρμογή του PSI στα πολύ φιλόδοξα επίπεδα του 90%, συμπλήρωσε ο κ. Βενιζέλος, καταλήγοντας: «Πρέπει να στείλουμε από εδώ όλοι μας -το ΔΝΤ, το IIF, η αμερικανική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΚΤ- ένα πεντακάθαρο και ισχυρό μήνυμα: Έχουμε ένα πρόγραμμα, πιστεύουμε στην εφαρμογή του και τις προοπτικές του και θα πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους. Η Ελλάδα αποτελεί μια ελκυστική υπόθεση ανασυγκρότησης, ελπίδας και αισιοδοξίας ενός ιστορικού έθνους"

tovima.
 
Top