Κόκκινος... συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς εξαιτίας της καθίζησης των εσόδων και της αδυναμίας συγκράτησης των δαπανών είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να παραμείνει και φέτος το έλλειμμα σε επίπεδα πέριξ του ....10% του ΑΕΠ.
Δεν είναι μόνο η τεράστια "μαύρη τρύπα" του προϋπολογισμού, η οποία στα τέλη Ιουνίου έφθασε τα 4,5 δισ. ευρώ, αλλά και το ισχυρό ενδεχόμενο να μην αποδώσουν στο σύνολό τους τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν με το Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό νόμο ύψους 3,4 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αναγκαστεί να προχωρήσει στη λήψη και νέων μέτρων το φθινόπωρο.
Είναι ενδεικτικό πως οι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτούς για να ξεκινήσει μετά τις 20 Αυγούστου η αποστολή 3 εκατ. εκκαθαριστικών σημειωμάτων για την "εισφορά αλληλεγγύης" και 600 χιλιάδων σημειωμάτων για το τέλος επιτηδεύματος. Από τις παραπάνω πηγές αναμένονται έσοδα 1,66 δισ. ευρώ.

Οκτώβρης
Εξάλλου μέσα στον Οκτώβριο η ΓΓΠΣ θα πρέπει να αρχίσει να στέλνει τα εκκαθαριστικά για τις έκτακτες εισφορές στους ιδιοκτήτες Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, σκαφών και πισίνων και παράλληλα θα πρέπει να διεκπεραιώσει και την τακτική διαδικασία της έκδοσης και αποστολής περίπου 6 εκατ. ειδικών σημειωμάτων για τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2012, ώστε οι κάτοχοι των οχημάτων να τα πληρώσουν αυξημένα κατά 9%-13,3% εντός του διμήνου Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου. Κι όλα τα παραπάνω πρέπει να γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα με την εκκαθάριση των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (εντύπων Ε9) του έτους 2010, ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση και η αποστολή 200.000 εκκαθαριστικών Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, για να εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 300 εκατ.
Πρόκειται για έναν τεράστιο όγκο δουλειάς που πρέπει να διεκπεραιωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κάτι που φαίνεται σχεδόν αδύνατον. Ετσι στο υπουργείο εξετάζουν τη μείωση των δόσεων για την εξόφληση της εισφοράς αλληλεγγύης από 6 σε 3 μηνιαίες για ποσά κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, ώστε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να εισπραχθεί εντός του 2011. Επίσης την αποστολή ειδοποιητηρίων με προεκτυπωμένα τα στοιχεία των δηλώσεων ακινήτων όπως είχαν διαμορφωθεί στο περιουσιολόγιο με βάση τα Ε9 που υποβλήθηκαν την περίοδο 2005-2009 προκειμένου οι ιδιοκτήτες να δηλώσουν τις όποιες μεταβολές και να εκκαθαριστούν αυτόματα οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2010 και 2011.
Την ίδια ώρα στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται ότι στα δημόσια ταμεία ότι θα μπουν 300 εκατ. από Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο από τη μετάταξη των υπηρεσιών εστίασης από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στον συντελεστή 23%, 250 εκατ. από την επιβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης και 150 εκατ. από την αύξηση της φορολογίας στα "φθηνά" τσιγάρα.
Με δεδομένη τη συρρίκνωση της κατανάλωσης είναι αβέβαιο αν θα εισπραχθούν, κάτι που παρατηρήθηκε και με τα έσοδα από εμμέσους φόρους το 2010.
Οι ημερομηνίες πιέζουν
Ερχονται πιο κοντά τα νέα μέτρα
Για φέτος έχει τεθεί στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 7,3% του ΑΕΠ ή τα 16,35 δισ. ευρώ. Ηδη, όμως, από τον Ιούνιο έχει ξεπεράσει τα 12 δισ. και αν ακολουθήσει τους ίδιους ρυθμούς θα προσεγγίσει τα 24 δισ. επίπεδο που έκλεισε το 2010. Γι΄ αυτό και στο Μεσοπρόθεσμο περιλήφθηκαν παρεμβάσεις ύψους 7,5 δισ. εκ των οποίων τα 3,4 δισ. αφορούν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.Ομως από το εξάμηνο κιόλας η υστέρηση των εσόδων φθάνει τα 3,2 δισ. και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να εισπραχθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ τα έσοδα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό, αλλά και αυτά που περιέχονται στο Μεσοπρόθεσμο. Κάτι που φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.
Υπέρβαση
Από την άλλη στο εξάμηνο καταγράφεται και υπέρβαση των δαπανών κατά 1,275 δισ. Στο Μεσοπρόθεσμο οι πρόσθετες περικοπές ξεπερνούν τα 4 δισ. αλλά συμπεριλαμβάνονται και παρεμβάσεις που είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Ενδεικτικά προβλέπονται εξοικονομήσεις από τη μείωση της σπατάλης στους τομείς της υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και από καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοσίου.
Τα μέτρα εκτιμάται ότι θα αποδώσουν εξοικονομήσεις συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ, πέραν αυτών που προβλέπει ήδη ο προϋπολογισμός.
ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ
Περαίωση τώρα ή έλεγχοι- εξπρές
Η περαίωση... ξανάρχεται. Ελεύθεροι επαγγελματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, εισηγμένες εταιρείες, επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ και έως 40 εκατ. ευρώ που είχαν εξαιρεθεί από την αρχική ρύθμιση αλλά και περισσότεροι από 500.000 φορολογούμενοι που ενώ έλαβαν σημείωμα περαίωσης "γύρισαν την πλάτη" στη ρύθμιση, έχουν τώρα την ευκαιρία να περαιώσουν τις ανέλεγκτες χρήσεις τους λίγο πριν η Εφορία τους ελέγξει με διαδικασίες - εξπρές.
Με το άρθρο 18 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή ενεργοποιείται η ρύθμιση περαίωσης των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της δεκαετίας 2000-2009 με στόχο την άντληση πρόσθετων φορολογικών εσόδων. Σημειώνεται ότι από τη ρύθμιση της περαίωσης του 2010 είχαν βεβαιωθεί έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:
Πριν από την έναρξη του ελέγχου εκδίδεται εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης το οποίο κοινοποιείται στον φορολογούμενο. Ο επιτηδευματίας έχει προθεσμία 5 ημερών για να το αποδεχθεί.
Σε περίπτωση που το αποδεχθεί υπάγεται στη ρύθμιση της περαίωσης και κλείνει χωρίς έλεγχο τις ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις του. Σε διαφορετική περίπτωση διενεργείται έλεγχος με συνοπτικές διαδικασίες.
Το ίδιο εκκαθαριστικό σημείωμα μπορεί να υποβάλει και μόνος του ο φορολογούμενος μέχρι 31 Οκτωβρίου 2011.
Η διαδικασία βεβαίωσης των οφειλών και ο τρόπος καταβολής ρυθμίζονται με υπουργική απόφαση.
Τα σκάφη αναψυχής
Το νομοσχέδιο προβλέπει αόμη: "περαίωση" και για τα σκάφη αναψυχής ...ε στόχο να αποχαρακτηριστούν από επαγγελ...ατικά όσα ανήκουν σε ιδιώτες και είναι ουσιαστικά σκάφη αναψυχής και να εισπραχθούν 300 εκατ. ευρώ.
Οι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής έχουν την ευκαιρία μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2011 να υποβάλουν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση και εντός διμήνου να πληρώσουν τον ΦΠΑ που αναλογεί στο σκάφος και τους φόρους που αναλογούν στα καύσιμα, λιπαντικά για τους οποίους το σκάφος έτυχε απαλλαγής. Τα ποσά που βεβαιώνονται καταβάλλονται σε 3 ίσες μηνιαίες δόσεις οι οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 300 ευρώ.
Κώστας Τσαχάκης
ethnos.
 
Top