Απανωτά «ραβασάκια» από την εφορία θα αρχίσουν σύντομα να λαμβάνουν οι φορολογούμενοι, με την πρώτη γεύση από τις νέες φοροεπιβαρύνσεις (αυξημένη παρακράτηση φόρου λόγω .....μείωσης του αφορολογήτου) να αναμένεται εντός Ιουλίου.

Η συνέχεια ακόμα χειρότερη: Ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, τέλη κυκλοφορίας, έκτακτες εισφορές σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και πισίνες, και φόροι στην ακίνητη περιουσία.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του μήνα ακριβαίνουν για ακόμη μια φορά τα «φθηνά» τσιγάρα ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου έρχονται αυξήσεις στα αγαθά που σερβίρονται σε ταβέρνες, καφετέριες, ψητοπωλεία κλπ, τα αναψυκτικά και τους χυμούς με την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%.

Αναλυτικότερα:

-Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αρχίσουν να έρχονται τα σημειώματα για την καταβολή τηςειδικής εισφοράς στους φορολογούμενους που δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα από 12.000 ευρώ.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβει να εντοπίσει τους υπόχρεους και θα τους αποστείλει ειδοποιητήρια με τα οποία θα τους καλεί να εξοφλήσουν την εισφορά είτε εφάπαξ είτε σε 2 έως 6 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ.

Σε περίπτωση που η εισφορά είναι μικρότερη των 300 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ.

Φορολογούμενοι με εισοδήματα από 12.000 και μέχρι 20.000 ευρώ, θα καταβάλλουν εισφορά 1% επί του συνολικού εισοδήματος. Όσοι φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ετήσιο εισόδημα πάνωαπό 20.000 και μέχρι 50.000 ευρώ, θα πληρώσουν ειδική εισφορά με συντελεστή 2%, για εισοδήματα από 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ 3%, ενώ εισφορά 4% επιβάλλεται για εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ.

-Τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 300 ευρώ πάνω από 1.000.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Το τέλος θα πληρώσουν και όσοι είχαν το 2010 μηδενικό τζίρο, λόγω «αδράνειας», οι εργαζόμενοι των 700 ευρώ που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε έναν εργοδότη και αμείβονται με «μπλοκάκι» καθώς και οι μισθωτοί οι οποίοι αποκτούν εισοδήματα και από ελευθέριο επάγγελμα. Από το τέλος εξαιρούνται μόνο:

*Νέοι αυτοαπασχολούμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει 5 έτη άσκησης επαγγέλματος.
*Όσοι βρίσκονται μέχρι και 3 έτη πριν τη συνταξιοδότησή τους, εφόσον είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 62 ετών.
*Οι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό κάτω των 500 κατοίκων και νησιών με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

-Εντός του φθινοπώρου οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων άνω των 1.929 κ.εκ. και παλαιότητα μέχρι 10 ετών, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής, με εξαίρεση όσους έχουν σκάφη ανοικτού τύπου μήκους μέχρι 6 μέτρα, καθώς και όσοι κατέχουν πισίνες θα κληθούν να πληρώσουν και έκτακτη εισφορά, η οποία θα υπολογιστεί με 5% επί των τεκμηρίων διαβίωσης του οικονομικού έτους 2011. Για τον υπολογισμό της εισφοράς θα εκδοθούν από τη ΓΓΠΣ εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία θα αποσταλούν στους φορολογούμενους.

-Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και να έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ειδικά για φέτος ΦΑΠ θα υπολογιστεί με το μειωμένο αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.

-Ακριβότερα έως και 60 λεπτά το πακέτο θα πωλούνται μέχρι το τέλος Ιουλίου τα φθηνά τσιγάρα. Οι καπνιστές θα τα αγοράζουν προς 2,80 έως 3 ευρώ το πακέτο, λόγω της αύξησης του ελάχιστου ειδικού φόρου κατανάλωσης (από το 75% στο 100% του συνολικού ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στη σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων).

-Από την 1η Σεπτεμβρίου θα αυξηθεί, από το 13% στο 23% ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τις τιμές πώλησης σε όλα τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα ανθρακούχα εμφιαλωμένα νερά, καθώς και την παροχή γευμάτων σε εστιατόρια, ταβέρνες, οινομαγειρεία, πιτσαρίες, ψητοπωλεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κ.λ.π.

- Όλοι οι κάτοχοι οχημάτων θα κληθούν, στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011, να πληρώσουντα νέα αυξημένα έως και 12,5% τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2012.

-Από την 1η Σεπτεμβρίου ακριβαίνει το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χιλιάδων νοικοκυριών, ενώ από τις 15 Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ ο αυξημένος από 21 σε 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, δηλαδή από 2 σε 6 λεπτά ανά λίτρο, ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.
marketbeast.
 
Top