Πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια -τυχερά και μη- προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, τονίζοντας πως η ρύθμιση, η οποία περιέχεται στο πολυνομοσχέδιο δεν συνιστά ολοκληρωμένη πολιτική στον συγκεκριμένο χώρο.

Με την τοποθέτησή του αυτή...... ο κ. Οικονόμου απάντησε προς την πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Βάσω Παπανδρέου, η οποία νωρίτερα κατά την εξέταση του πολυνομοσχεδίου τοποθετήθηκε αρνητικά για την ρύθμιση λέγοντας πως τάσσεται εναντίον της γενίκευσης του τζόγου και προσθέτοντας πως είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος.

Σε κάθε περίπτωση εξήγησε πως η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία καθώς τελούμε υπό καθεστώς χρονικών πιέσεων αλλά και των προβλέψεων για την εξασφάλιση εσόδων.

Ακόμη ο κ. Οικονόμου κατέθεσε στην Επιτροπή 30 τροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο, που, όπως είπε, είναι απόρροια των εποικοδομητικών παρατηρήσεων βουλευτών.

Νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου μίλησε για νομοσχέδιο με τριπλό χαρακτήρα: ρυθμιστικό (παίγνια), διορθωτικό (έσοδα) και παρεμβατικό (Τουρισμό) ενώ, αναφερόμενος στα έσοδα τόνισε πως γίνεται μια ολόκληρη προσπάθεια οι μηχανισμοί να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα το δεύτερο εξάμηνο.

«Τα νούμερα θα βγουν και δεν θα έχουμε συζήτηση για πρόσθετα μέτρα τον Οκτώβριο» καθησύχασε, σχολιάζοντας περί του αντιθέτου τοποθετήσεις.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης του νομοθετήματος που αφορά στην τουριστική κατοικία, επισημαίνοντας πως επιχειρείται η προσέλκυση υψηλού τουρισμού και επενδύσεων στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Κώστας Καρτάλης δήλωσε καταρχήν θετικός για το νέο τουριστικό προϊόν που εισάγεται από το νομοσχέδιο (δηλαδή της οργανωμένης, εντός πεντάστερων ξενοδοχείων, ανάπτυξης και διαχείρισης τουριστικών κατοικιών), τόνισε ότι δρομολογούνται πολεοδομικές και περιβαλλοντικές «εκπτώσεις» για τη στήριξή της, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την «πράσινη ανάπτυξη».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς επισήμανε την ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιος πρέπει να είναι ο στόχος της τουριστικής πολιτικής και της νομοθεσίας και έκανε λόγο για ανάγκη κινήτρων στην τουριστική κατοικία.

Έκανε επίσης μια σειρά παρατηρήσεων που αφορούν στις ρυθμίσεις για την περαίωση ζητώντας εξατομικευμένη περαίωση κι όχι οριζόντια, ενώ αναφερόμενος στη ρύθμιση για τα τυχερά παιχνίδια είπε πως είναι ωφελιμότερο το σύνολο των αδειών να πάει στον ΟΠΑΠ και αυτός να αποφασίσει πόσες θα χρησιμοποιήσει.

Η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη είπε πως απαιτείται απλούστευση των διαδικασιών για την ταχύτερη ενημέρωση και διεκπεραίωση εκκρεμουσών επενδυτικών προτάσεων για την τουριστική κατοικία.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Μαγκούφης επανέφερε παλιότερη πρότασή του, για αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας ώστε να ξεχρεωθούν οι ΟΤΑ και να πορευτούν καλύτερα στο μέλλον και ακόμη ζήτησε να αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι σχεδιασμοί για τον αριθμό των μηχανημάτων (τυχερών παιχνιδιών).

Ο Μιχάλης Κατρίνης, δήλωσε μεν ευχαριστημένος για την βούληση του υπουργού να σταματήσει η διαρροή στις καταθέσεις, επισήμανε όμως αυτό δεν γίνεται μόνο με διμερείς συμφωνίες αλλά με συνεργασία και πρόθυμη στάση των ελληνικών τραπεζών.

«Δεν χρειάζεται να επιληφθεί το ΣΔΟΕ, μπορούμε με μια λίστα από τις τράπεζες να δούμε τι έχει κινηθεί και να φορολογηθεί» είπε.

Αναφορικά με τα τυχερά παιχνίδια είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό γλιτώνουμε το πρόστιμο, το σκέλος των εσόδων δεν είναι αμελητέο, «αλλά όχι και το μείζον» και επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων ώστε να είναι ουσιαστικός ο έλεγχος.

Ο Ανδρέας Μακρυπίδης είπε πως δεν είναι εναντίον της περαίωσης παρότι «είχαμε πει ότι δεν θα έχουμε άλλη» και διερωτήθηκε «φτάνει αυτή όταν υπάρχει ζήτημα με τα έσοδα;».

Από τη ΝΔ, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών, Γ.Βρούτσης, επανέλαβε ότι υπάρχει θέμα συνταγματικής τάξης για τις ρυθμίσεις που αφορούν στα συνταξιοδοτικά και επικαλέστηκε το Νόμο του 2010 «όταν ο Α. Λοβέρδος έλεγε στη Βουλή με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν επιδέχεται αμφισβήτηση ότι λύνεται το Ασφαλιστικό», ενώ σήμερα κόβονται συντάξεις με το νέο νομοθέτημα.

Ο κ. Βρούτσης χαρακτήρισε απαράδεκτη την ρύθμιση για την περαίωση ενώ είπε πως αυτό είναι το δωδέκατο νομοσχέδιο μέσα σε 12 μήνες με φορολογικές διατάξεις και συνιστά το πιο πολύπλοκο φορολογικό σύστημα.

Ο κ. Βρούτσης χαιρέτισε πάντως την ρύθμιση για την τουριστική κατοικία.

Στη θέμα της ρύθμισης για την τουριστική κατοικία αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Τουρισμού Γ.Νικητιάδης, ο οποίος τόνισε πως δίνεται η δυνατότητα να «φέρουμε τουρισμό υψηλότερου επιπέδου και να γίνουν επενδύσεις που δεν θα γίνονταν διαφορετικά στην χώρα».

» Έχουμε ένα καινούργιο τουριστικό προϊόν που είχε ανάγκη ο τόπος και έπρεπε να εγκαταστήσουμε, και διέπεται από όρους ξενοδοχειακούς. Δεν μιλάμε για real estate. Αυτό αποκλείεται.

» Αποδεχόμαστε και αναπτύσσουμε την τουριστική κατοικία. Μειώνουμε κατά 25% τη δόμηση που προβλεπόταν με το χωροταξικό του Γ. Σουφλιά. Δίνουμε το δικαίωμα σε αυτόν που θα χτίσει ένα μέρος των τουριστικών κατοικιών να τις πουλήσει και έτσι με αυτά τα χρήματα θα μπορεί να ξαναεπενδύσει. Πρέπει να βρούμε τρόπους να αμβλύνουμε την εποχικότητα στον Τουρισμό μας» εξήγησε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Οικονόμου, αναφερόμενος στη ρύθμιση για την περαίωση διευκρίνισε πως δεν είναι «καινούργια περαίωση», αλλά «υπάρχει μια ενίσχυση των ρυθμίσεων και αυτή είναι απολύτως αναγκαία».
Newsroom ΔΟΛ
 
Top