Τα πρώτα δείγματα για την πολιτική ατμόσφαιρα που θα επικρατήσει στη χώρα αναμένεται να παρουσιαστούν στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, όπου ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες .....και με βάση τα όσα αναφέρουν κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠαΣοΚ, η στάση έναντι της ΝΔ θα αλλάξει με καθοριστικό τρόπο.

Η μεταστροφή αυτή αναμένεται να προσλάβει και επιθετικά χαρακτηριστικά, με άσκηση έντονης κριτικής προς την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση που τήρησε στην περίοδο πριν από τη σύνοδο κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας.

Επιχείρηση φθοράς του Σαμαρά

Με βάση αυτά, η κυβέρνηση αναμένεται να μεταβάλει τον τρόπο με τον οποίο θα διατυπώνει την πρόσκληση προς τη ΝΔ για συνεννόηση και συμβολή στην προσπάθεια, ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς θα πλαγιοκοπείται πλέον πολύ πιο έντονα από τον ΛαΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη και τη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.
Από εδώ και στο εξής στο κυβερνητικό επιτελείο καταβάλλεται στην ουσία προσπάθεια ανάκτησης της πρωτοβουλίας για τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας και μελετώνται υπό διαφορετικό πρίσμα τα πολιτικά δεδομένα της νέας περιόδου.

Χωρίς να μιλά κανείς επισήμως και δημοσίως για εκλογές, είναι φανερό, τόσο από τις διαθέσεις και εκτιμήσεις βουλευτών, όσο και από τα λεγόμενα κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, ότι η σχετική συζήτηση τίθεται πλέον σε άλλη βάση.

Το βέβαιο είναι ότι το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες μελετάται πλέον από το κυβερνητικό επιτελείο με διαφορετικό τρόπο και αναλόγως του αν θα επιφέρει αποτελέσματα η «επιχείρηση φθοράς» της ΝΔ και του κ. Σαμαρά.

Παρά ταύτα, όλοι εστιάζουν στις επιπτώσεις που θα επιφέρει η φοροεπιδρομή των επομένων εβδομάδων και μηνών στα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα.

Το μεγάλο ερωτηματικό για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, ειδικότερα, είναι αν θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, ούτως ώστε, αφενός, να αποφευχθεί η λήψη νέων μέτρων και αφετέρου, να παρουσιαστούν κάποιες δυνατότητες περιορισμένης έστω έκτασης ελαφρύνσεων.

parapolitika.
 
Top